Afbeelding
Foto:

Kernwethouder bijgepraat over Dirkslandse gevoelens

DIRKSLAND - Bij de dorsraad van Dirksland leeft de nodige frustratie over het uitstel van belangrijke projecten in het dorp, zoals de realisering van een multifunctioneel centrum en het aanpakken van de Kaai en het Schelpenpad. Kernwethouder Jaap Willem Eijkenduijn, die vorige week een vergadering van de dorpsraad bezocht, is uitgebreid bijgepraat over de gevoelens in Dirksland.

Door Kees van Rixoort

De dorpsraad had een hele lijst gespreksonderwerpen op papier gezet, maar de meeste aandacht ging uit naar het op de lange baan schuiven van het multifunctioneel centrum. Eerder was realisering van zo’n centrum door de gemeente als pilotproject bestempeld. Maar later gaf de gemeente voorrang aan andere projecten, met name de nieuwbouw van een aantal basisscholen in andere kernen op het eiland.

“Dirksland wordt stiefmoederlijk behandeld door de gemeente”, hoorde de wethouder voorzitter Jan Leenders zeggen. “Er is nadrukkelijke behoefte aan een multifunctioneel centrum in ons dorp. We willen dat op de kortst mogelijke termijn gerealiseerd zien.”

Wethouder Eijkenduijn sprak van een “terechte wens”, had het over “bereidwilligheid” en zei dat er gesprekken gaande zijn. “Een concreet plan is er nog niet. Het duurt te lang, maar zo kan ik nog vele projecten noemen”, aldus de wethouder, die ook meldde dat de gemeente te kampen heeft met beperkte projectcapaciteit.

Momenteel kunnen verenigingen in Dirksland gebruikmaken van de Victoriahal en de Schakel. Het is dus belangrijk dat beide gebouwen beschikbaar blijven totdat er een multifunctioneel centrum is. In het geval van de Schakel is actie nodig omdat de huidige beheerder er binnenkort mee stopt. De wethouder zei te willen helpen bij het zoeken naar een oplossing voor de periode daarna, zodat De Schakel open kan blijven zolang het nodig is.

Kaai/Schelpenpad

Ook de Kaai en het Schelpenpad kwamen ter sprake. Renovatie van deze belangrijke verkeersader in het dorp zou in 2018 plaatsvinden, maar is uitgesteld omdat de gemeente er geen financiën voor had. Anders gezegd: het plan strandde voorlopig vanwege bezuinigingen. Volgens wethouder Eijkenduijn staan de werkzaamheden nu op de planning voor begin 2025.

Wellicht zijn de frustraties iets verlicht. In ieder geval gaf de wethouder aan dat hij de betrokkenheid van de dorpsraad zeer waardeert en kondigde hij aan vaker aan te schuiven tijdens een vergadering. “Niet elke maand, maar wel meer dan één keer per jaar.”