Afbeelding

Jongeren oriënteren zich op hun toekomst

Studie- en Beroepenmarkt 2023: voltreffer

MIDDELHARNIS - Keuzes maken voor je eigen loopbaan en toekomst, dat is nog best lastig voor leerlingen van de middelbare scholen. Welke sector of welk profiel past het beste bij mij? Zorg en Welzijn of toch Wonen en Interieur? Er zijn zoveel mogelijkheden! Waar wil ik later gaan werken? En ook een vervolgstudie kiezen is een uitdaging. Het mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs bieden ontelbaar veel vervolgopleidingen.

Door Kees van Rixoort

Vragen over loopbaankeuzes zijn lastig voor de jongelui. Antwoorden vinden en een goede keus maken, dat valt nog niet mee. Gelukkig is er de Studie- en Beroepenmarkt, waar heel veel opties concreet te zien zijn en waar volop informatie te krijgen is.

Dinsdagavond 7 februari was er weer zo’n markt in de schoolgebouwen van de CSG Prins Maurits en het RGO College. Beide scholen hadden het evenement georganiseerd in samenwerking met de gemeente Goeree-Overflakkee.

Loopbaanoriëntatie

“Het doel van de Studie- en Beroepenmarkt is om de jeugd te helpen bij de loopbaanoriëntatie”, zegt Bartha Moerkerk-de Bakker, decaan van de CSG Prins Maurits. “Een ander doel is de jongeren laten zien wat er allemaal voor werkgelegenheid is te vinden op Goeree-Overflakkee.”

De aula’s van de CSG Prins Maurits en de RGO stonden daarom vol stands met eilandelijke bedrijven en onderwijsinstellingen. Pleinen gericht op groen, techniek, ICT en logistiek in de PM en pleinen met economie en handel, toerisme en horeca, zorg en onderwijs in de RGO.

“Leerlingen uit klas 2 van het vmbo en de mavo kunnen zich oriënteren op hun sector- en vakkenkeuze. Ook alle vmbo-profielen presenteren zich op de markt”, zegt Bartha Moerkerk. “Leerlingen uit klas 4 van de havo en klas 5 van het vwo kunnen zien wat de mogelijkheden zijn voor hun studie en loopbaan na de middelbare school.” Daarom waren er ook stands van verscheidene onderwijsinstellingen, waaronder enkele universiteiten.

Heel veel aanbod

Britt en Ilzelize staan bij een horecastand cocktails te shaken. Als ze het resultaat proeven hebben ze wel even tijd om te vertellen dat ze hun toekomst “niet per se” in de horeca zien. “We denken dat het iets in de zorg wordt.” Over de Studie- en Beroepenmarkt zijn de leerlingen uit 4-havo best te spreken. “Er is heel veel aanbod, dat kun je hier wel zien.”

Even verderop legt recreatieondernemer Marlies van der Vlugt uit waarom haar bedrijf (Landschapscamping de Vlugtheuvel, strandappartementen de Vrijheid en Park Zeedijk) op de markt staat: “We hebben jonge aanwas nodig: jongeren die in vakantiesferen willen werken op een van onze parken. De jeugd brengt ook andere ideeën binnen. Dat houdt je bedrijf fris.” Het is druk bij de stand, ook omdat bezoekers kunnen meedoen aan een prijsvraag met een mooie prijs.

Onze toekomst

Martijn Goemaat van het gelijknamige bedrijf (glas, aluminium, kunststof) is druk in gesprek in zijn fraaie stand, maar ziet tussen de bedrijven door kans om te vertellen waarom hij hier is: “De jeugd die hier rondloopt is onze toekomst. Wij werken veel met mensen die op de PM of de RGO hebben gezeten en een goede werkplek op het eiland zoeken. Technische mensen, maar ook bijvoorbeeld ICT’ers en kantoorpersoneel. We zijn veelzijdig en er zijn dus veel mogelijkheden.”

Dat de Studie- en Beroepenmarkt in een behoefte voorziet, blijkt wel uit de enorme drukte op de pleinen in beide schoolgebouwen. De markt is – met uitzondering van de coronajaren – een jaarlijks terugkerend fenomeen. Wie zich tussendoor – de rest van het jaar – wil oriënteren op studie- of beroepsmogelijkheden, kan terecht op www.studieenberoepenmarkt.nl.

Afbeelding
Afbeelding