Gedeputeerde Frederik Zevenbergen (VVD). (Foto: provincie Zuid-Holland)
Gedeputeerde Frederik Zevenbergen (VVD). (Foto: provincie Zuid-Holland)

Klachten OV op Maat volgens provincie “een kwestie van wennen”

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Recent berichtte deze krant over de motie die de gemeenteraad breed aannam om bij Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland te pleiten voor bereikbaarheid van het landelijk gebied en de kleine kernen. Gedeputeerde Staten hebben bij monde van gedeputeerde Frederik Zevenbergen (VVD) gereageerd via een brief. GS lijken zich daarin weinig gelegen te laten liggen aan het pleidooi van de gemeenteraad en kiezen ervoor om niet langer meer overal toegankelijk OV aan te bieden.

Allereerst beargumenteert Zevenbergen uitvoerig waarom het ondoenlijk is om grote ‘dikke’ buslijnen in stand te houden op de plaatsen waar die verdwenen zijn. “De kosten lagen tot en met 2021 op circa € 1,8 miljoen, in 2022 daalden de kosten naar ongeveer 500.000 euro als gevolg van de vervanging van grote door kleine bussen” stelt de brief. De aantallen reizigers zijn zo gering, dat de provincie de hoge kosten in het verleden niet meer verantwoord acht.

Dat het nieuwe OV op Maat systeem niet optimaal is, dat is volgens de gedeputeerde iets waar reizigers aan moeten wennen: “Ik begrijp heel goed dat nieuwe vormen van vervoer een kwestie zijn van wennen. Het gebruik van OV-op-Maat ’s avonds en in de weekends vergt van mensen meer planning, en vermoedelijk ook enige oefening. Uiteraard wordt het als lastig ervaren als je een bus vooraf moet reserveren.” 

De provincie gaat op de meeste klachten van reizigers niet verder in. Zo is een klacht dat OV op Maat vaak niet op tijd komt. Scholieren moeten dagelijks apart reserveren en vervolgens lange tijd wachten op hun vervoer. Blijkens is de provincie dus niet bereid om daarvoor een goede oplossing te bedenken en zal het voor reizigers “een kwestie zijn van wennen”. Ook gaat de brief niet in op de situatie in een dorp als Herkingen. Vandaaruit moet de reiziger die naar Middelharnis wil, tegen 10 euro opstaptarief (buitenom het reguliere abonnement) overstappen op een R-NET bus en is een abonnement dus niet voldoende; er moet worden bijbetaald. Daarmee kiest de provincie voor een OV dat niet langer voor iedereen toegankelijk is.

Daarnaast accepteert de provincie dat het OV voor een deel door vrijwilligers gerund moet worden en schuift de verantwoordelijkheid daarvoor vervolgens op de gemeente; een tweede buurtbus (waardoor Herkingen zou worden opgenomen in het buurtbusnet en in de overige dorpen een buurtbus binnen het uur aangeboden zou worden) kan niet worden gerealiseerd door gebrek aan vrijwilligers. Dit is volgens de brief het probleem van de gemeente.

Al met al weigert de provincie dus tot nog toe om in de benen te komen en te bekijken hoe de situatie optimaler geregeld zou kunnen worden.