Activiteiten in de Voordelta worden ingeperkt. (Archieffoto Eilanden-Nieuws)
Activiteiten in de Voordelta worden ingeperkt. (Archieffoto Eilanden-Nieuws) Foto:

"Wij zijn maar het kleine randje onder het grote havengebied": Gemeenteraad verontrust over inperkingen garnalenvisserij in de Voordelta

GOEREE-OVERFLAKKEE – Tijdens de donderdag gehouden raadsvergadering dienden de fracties van het CDA, de PvdA, VVD en VKGO een motie in waarin verontrusting werd geuit over de inperkingen van de garnalenvisserij in de Voordelta.

Door Adri van der Laan

Dirk Pijl van het CDA lichtte de motie toe. Een aantal natuurbeschermingsorganisaties heeft via de rechter afgedwongen dat het ministerie zorg moet dragen voor adequate natuurcompensatie in de Voordelta na aanleg van de Tweede Maasvlakte. Dit omdat er onvoldoende natuurherstel is in de Voordelta na de uitbreiding van het Rotterdamse havengebied. “De Voordelta een gebied is met vele functies. Naast visserij is het gebied belangrijk voor het blijvend realiseren van kustveiligheid doormiddel van zandsuppleties, er vindt delfstofwinning plaats, het heeft grote recreatieve waarde en het is met zijn vaargeulen een belangrijk gebied voor de scheepvaart”, aldus onderstreept de motie het belang van het gebied voor de kust van Goeree-Overflakkee. De natuurorganisatie willen de volgende functies willen uitsluiten: garnalen- en schelpdiervisserij, vissen met fuiken en staande netten, recreatievaart buiten de betonde vaargeul, geen activiteiten in de lucht boven het zee-reservaat (vliegsurfen, modelvliegtuigjes en deltavliegers).

Dynamisch gebied

De minister van LNV heeft aangegeven geen nieuwe vergunningen af te geven voor garnalenvisserij in het bodembeschermingsgebied van de Voordelta. De motie wijst erop dat “de Voordelta een dynamisch gebied is dat onder invloed staat van getij, stormen, maar ook van tal van menselijke activiteiten en dat te maken heeft met van jaar op jaar zeer wisselende populaties flora en fauna. De visserij een 24.550 hectare groot visgebied ingeleverd heeft als compensatie voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte, waarin dusdanige beperkingen gelden voor bodemberoerende visserij zoals tong en schol. Het functioneel afsluiten van de Voordelta grote gevolgen heeft voor de garnalenvisserij en de visafslag”.
De motie geeft verder aan dat gemeente een gezamenlijk belang heeft om de haven van in Stellendam en de bijbehorende economische cluster vitaal te houden, in het kader van werkgelegenheid, economie, toerisme en recreatie. In de motie wordt het college opgedragen om richting het ministerie van LNV als richting de Tweede Kamer de zorgen rond de inperkingen van de garnalenvisserij kenbaar te maken. “Daarbij ook te benoemen dat de verantwoordelijkheid voor natuurcompensatie in eerste instantie bij het havenbedrijf ligt”. Verder wordt opgedragen om de motie ook te delen met de VNG en andere gemeenten aan de Voordelta.

Wethouder Henk van Putten gaf aan blij te zijn met deze motie “want we kunnen niet genoeg duidelijk maken hoe belangrijk deze clusters zijn. Wij zijn maar het kleine randje onder het grote havengebied. Alles steun zal ik ook meenemen in het bestuurlijk platformvisserij. We doen er hard ons best voor. Kracht is de herhaling”.

De motie kreeg steun van bijna alle fracties. Alleen Jeffrey Verlegh van D66 stemde tegen. Hij vond dat de scheiding der machten gewaarborgd moet blijven omdat de rechter zich voor deze beperkingen heeft uitgesproken. Verder merkte Verlegh op dat de visstand terug zou lopen. Een opmerking die een felle reactie van Dirk Pijl uitlokte toen deze vroeg om de feiten waarop Verlegh zijn opmerking baseerde.