De Finse ambassadeur legt een krans in Nieuwe-Tonge (Foto: Erwin Guijt).
De Finse ambassadeur legt een krans in Nieuwe-Tonge (Foto: Erwin Guijt).

Indrukwekkende en ontroerende herdenkingen van de Ramp

GOEREE-OVERFLAKKEE - Indrukwekkend. Dat woord past bij eigenlijk iedere Rampherdenking op Goeree-Overflakkee, vorige week woensdag was dat niet anders. Oude-Tonge kreeg zelfs koninklijk bezoek (zie bijlage voor een kort verslag en foto's), ook op vijf andere plekken waren herdenkingen en kransleggingen. Wat opviel tijdens de 70-jarige herdenking was dat jong en oud massaal aanwezig was bij de nog altijd ontroerende momenten.

In Nieuwe-Tonge was de Finse ambassadeur Ilkka-Pekka Antero Similä te gast bij de herdenking. "Het is een eer hier vanavond te zijn en de verschrikkelijke gebeurtenissen van 1953 te herdenken", zei hij. "Finland was een van de eerste landen die gereageerd heeft na de Ramp. Niet alleen de overheid, maar ook Finse burgers en organisaties hebben spullen en geld gedoneerd." Hij benadrukte de vriendschappelijke band tussen Finland en de inwoners van Nieuwe-Tonge. Wethouder Markwat legde namens het gemeentebestuur een krans, verschillende kinderen lazen tijdens de door ds. Neervoort geleide bijeenkomst een zelfgemaakt gedicht voor.

Ook Herkingen verwelkomde bij de herdenking een speciale gast. Robert van Heijst onthulde de gerestaureerde gedenksteen, die nu aan de Kaaidijk staat. Hij is de zoon van burgemeester Van Heijst, die in 1953 burgemeester van Herkingen, Dirksland en Melissant was en de originele gedenksteen na de Ramp onthulde op het Adoptieplein. Tijdens de renovatie van de woningen aan dat plein, verdween de steen enige jaren buiten beeld. Maar nu is hij terug. “Het is een grote eer dat ik dit in navolging van mijn vader mag doen.” De restauratie is 'om niet' uitgevoerd door glaskunstenaar Ellen van der Bok uit Goedereede. Wethouder Van Putten was namens het gemeentebestuur aanwezig in Herkingen en legde een krans.

In Middelharnis deelde Ko Vis tijdens de herdenking haar herinneringen aan de Ramp. Heftige herinneringen: ze verloor tijdens de Ramp haar vader en twee zussen, drie van de zes slachtoffers die aan het Oost Voorgors vielen. “Ik heb gemerkt dat ik er veel beter over kan praten dan vroeger. Herdenken en erover praten doet goed.” Naast de zes slachtoffers aan het Oost Voorgors, telde Middelharnis nog elf verdronken burgers. Karla Verolme las alle namen en leeftijden voor. Ook was er een minuut stilte voor de slachtoffers nadat Arie Noordijk de Taptoe had gespeeld. Wethouder Jaap Willem Eijkenduijn en Peter Visser legden een krans bij het monument. Daarna voegden kinderen van vijf basisscholen en andere aanwezigen bloemen toe. Enkele leerlingen lazen ook gedichten voor. 

Enkele honderden inwoners van de Kop van Goeree gaven bij het Watersnoodmonument aan de Brielsestraat in Stellendam uiting aan het blijvend verdriet en gemis dat de Ramp in 1953 veroorzaakte. Welkomstwoorden waren er van Petra Moijses, met haar team al jarenlang de organisator van deze herdenking in Stellendam, en van burgemeester Ada Grootenboer namens de gemeente. Er werden kransen gelegd en de namen van de 69 verdronken personen in dit deel van het eiland werden genoemd. Petra Moijses was blij met de grote opkomst bij deze herdenking. "Het Watersnoodmonument hoort bij het dorp. Het heeft aantrekkingskracht door haar eenvoud en is ook zonder woorden al indrukwekkend. Het is nu 70 jaar na die verschrikkelijke Ramp, maar het voelt voor velen als de dag van gisteren. Daarom is samen herdenken belangrijk. Het geeft een band." 

De herdenking van de Watersnoodramp in Den Bommel werd woensdagavond gehouden in verenigingsgebouw Bij de Bron. Dat de herdenking van de Watersnoodramp nog bij vele ‘Bommelaren’ leeft, bleek uit het feit dat gebouw overvol was. Wethouder Bruggeman legde in de middag namens het gemeentebestuur een krans bij het herdenkingsmonument aan de Molendijk. Ook dit jaar hebben Rien Bakelaar en Jan Zuijdijk weer gastlessen gegeven op de basisscholen. En ook dit jaar waren de kinderen weer zeer onder de indruk van de verhalen, zo bleek uit hun aandachtig gehoor. Later op de avond lazen enkele leerlingen hun eigengemaakte gedicht voor. Ook werden er tekeningen van de kinderen vertoond. Bij de herdenkingsbijeenkomst in de avond was de wethouder vanwege een ernstige ziekte in de naaste omgeving afwezig. Gemeenteraadslid Simon van der Tang (SGP) verving de wethouder en hij hield een korte toespraak namens de gemeente. “Het water is onze vriend en onze vijand. Daarom dient men altijd alert te zijn op de kracht van het water en de natuur.”

De uitgebreide verslagen van de Rampherdenkingen op het eiland zijn te lezen in de krant van afgelopen vrijdag en op Eilanden-Nieuws Extra.

Wethouder Eijkenduijn legde namens het gemeentebestuur een krans in Middelharnis (Foto: Kees van Rixoort).
De herdenkingssteen in Herkingen (Foto: Kees van Rixoort).
Burgemeester Grootenboer legde een krans in Stellendam (Foto: Jaap Ruizeveld).
Wethouder Berend Jan Bruggeman was aanwezig bij de kranslegging bij het monumentje aan de Molendijk bij Den Bommel (Foto: Jan Zuijdijk).