Bomen langs de Zuiderlandse Zeedijk.
Bomen langs de Zuiderlandse Zeedijk.

Nieuw waterschapsbestuur aan zet voor meer bomen

REGIO - Water Natuurlijk wil meer bomen. Het waterschap Hollandse Delta hanteert echter een uitsterfbeleid voor bomen aan de binnenkant van waterkerende dijken. Met schriftelijke vragen zetten de fracties Natuur en Water Natuurlijk dit onderwerp op de agenda.

Door het uitsterfbeleid zijn afgelopen jaren vele honderden bomen verdwenen langs de randen van de eilanden van de Hollandse Delta. Volgens Water Natuurlijk en ook volgens het beleid van andere waterschappen is de argumentatie voor het uitsterfbeleid boterzacht. "Dat maakt dat er ruimte is voor nieuwe aanplant."

Waterveiligheid

Bescherming tegen overstroming heeft ook voor Water Natuurlijk de hoogste prioriteit. "Als een boom daarvoor weg moet, dan zij dat zo. Een argument voor het uitsterfbeleid is dat een boom kan omwaaien en dat dan het wortelgestel een hap grond meeneemt. Die schade kun je simpel voorkomen door voor lagere bomen te kiezen. Andere waterschappen doen dat ook. Knotbomen blijven laag en ze leveren duurzame biomassa. En daar komt steeds meer behoefte aan."

"Een deel van de argumentatie voor het uitsterfbeleid heeft niets met de directe veiligheid te maken. Het waterschap wil vrije ruimte hebben voor mogelijke toekomstige dijkversterkingen. Het zou kunnen zijn dat de plek waar een boom staat over 30 of 40 jaar nodig is om de dijk te verbreden. Natuurlijk is het zonde om een boom in de kracht van zijn leven te moeten kappen. Volgens Water Natuurlijk is dat geen reden om niet te planten. Laat zo’n boom die jaren maar CO2 opnemen en bijdragen aan biodiversiteit."

Nieuw bestuur aan zet

Met schriftelijke vragen hebben de fracties Natuur en Water Natuurlijk het uitsterfbeleid aan de orde gesteld. Op de vraag om dit beleid in de commissie Waterkeringen ter discussie te stellen kwam afgelopen week een toezegging van het College van Dijkgraaf en Heemraden. Na de verkiezingen zal deze discussie gevoerd gaan worden.