Afbeelding

Doek valt voor onveilig schip op Bûûtenplaets

Algemeen

OOLTGENSPLAAT - Heel vervelend, maar er is niet aan te ontkomen: het schip op de Bûûtenplaets moet weg. Het bestuur heeft Van Groningen opdracht gegeven dit boegbeeld van de natuurspeeltuin nabij Ooltgensplaat te slopen omdat de veiligheid van spelende kinderen niet is te garanderen en omdat restauratie te duur is.

Door Kees van Rixoort

Het schip ligt sinds 2018 op het droge in de speeltuin, die een jaar eerder was geopend. Het is een zeilklipper met twee masten, in 1911 gebouwd aan de Rotterdamse Schie. In 1928 ging het tuig eraf, maar een eigen motor heeft de klipper nooit gehad. Tot 1975 deed het dienst als sleepschip. Daarna lag het jarenlang ongebruikt langs de kade van Schellingwoude. Plannen om het op te nemen in de Bruine Vloot gingen niet door.

In 2011 kwam het schip naar de Maashaven in Rotterdam, waar leerlingen van de havenvakschool het verbouwden. Ze verwijderden alle scherpe delen en brachten een nieuw houten dek aan. In Katendrecht, dat in die tijd op de schop ging, was er vlak bij de ss Rotterdam tijdelijk ruimte voor het speelschip o..