Een fraaie zandwal langs de Koolweg in Ouddorp, tussen nummer 31 en 35 (Foto: Jan Baks).
Een fraaie zandwal langs de Koolweg in Ouddorp, tussen nummer 31 en 35 (Foto: Jan Baks).

Zandwallen: de toekomst

Tijd om af te ronden. In vijf afleveringen hebben we u veel verteld over Ouddorps trots, de zandwallen. Op 29 november deelden we met u in het eerste deel van deze serie onze zorgen over de aantastingen van de wallen. 

Deel 2 gaf op 6 december antwoord op de vraag waarom zandwallen zo bijzonder zijn. In deel 3, op 13 december, zetten we Hans Klepper in het zonnetje, de man die als eerste grondig onderzoek gedaan heeft naar de geschiedenis van de zandwallen. Deel 4, op 10 januari, was vooral bedoeld voor eigenaren van een zandwal: hoe houd je een zandwal in goede staat? In deel 5, op 17 januari, bespraken we met u de bescherming van zandwallen via het bestemmingsplan.

In dit laatste deel komen nog twee onderwerpen langs. Ten eerste: wanneer u meer wilt weten over zandwallen, waar moet u zijn?
Het Kenniscentrum Zandwallen heeft een zeer uitgebreide site over de zandwallen: www.nlgo.nl/zandwallen. Via deze site kunt u ons bereiken, ook voor de brochure ‘Zandwallen: daar zijn we zuinig op!’
De gemeente Goeree-Overflakkee heeft eveneens een site over de zandwallen: www.goeree-overflakkee.nl/zandwallen. Daarnaast beheert de gemeente een zeer gedetailleerde kaart over de zandwallen, te bereiken via www.geo.ggo.nl. Op deze kaart staat per zandwal beschreven wat de status is van de wal, wat het beplantingstype is en hoe de wal onderhouden moet worden.
Bent u echt gegrepen door het onderwerp en wilt u weten wat de gemeenteraad in de loop der jaren heeft gezegd over de schurvelingen en zandwallen, bezoek dan www.goeree-overflakkee.raadsinformatie.nl, met de zoekterm ‘zandwallen’.
Voor het bestemmingsplan van uw terrein, we schreven het al in deel 5, kunt u terecht bij www.ruimtelijkeplannen.nl.

Ten tweede: wat is de toekomst van de zandwallen in Ouddorp? Goed en niet goed. Het goede nieuws is dat van de 88 kilometer zandwallen die in 2018 zijn geïnventariseerd, er het overgrote deel nog steeds ligt. En heel wat eigenaren zijn duidelijk trots op hun zandwallen en onderhouden ze met liefde en kunde. Ook zijn we tevreden over de prettige samenwerking met de gemeente rond de voorlichting over de wallen en de bescherming van de wallen tegen aantastingen.
Het slechte nieuws is dat zandwallen kwetsbaar zijn en dat in een paar minuten tijd een eeuwenoude zandwal vernietigd kan zijn. En zo zien we een voortdurende stroom van aantastingen, een hap eruit links, een damwand erin rechts, een verandaatje bovenop, een schuur half in de zandwal. Een zandwal lijkt dan vooral mooi bij de buren, ikzelf heb er last en wie houdt me tegen.
Voor een veilige, ongestoorde toekomst van de zandwallen moeten er drie zaken geregeld worden. Ten eerste moeten álle zandwallen bescherming krijgen in een bestemmingsplan. Nu is ongeveer 40 procent niet opgenomen in een bestemmingsplan, het meeste daarvan ligt vooral in een paar grote recreatieparken. Ten tweede moeten gemeente en provincie nog eens goed kijken naar de subsidiëring van het onderhoud: te veel zandwallen verloederen bij gebrek aan aandacht. En ten derde, heel ambitieus, moeten de zandwallen de kern worden van een Groter Plan: het zandwallenlandschap van Ouddorp als werelderfgoed van de Unesco. Want zandwallen: daar zijn we trots op!

Afbeelding