Voedingssupplementen niet langer vergoed voor nierpatiënten

REGIO - Vanaf 1 januari dit jaar worden tal van voedingssupplementen niet langer vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Voor nierpatiënten gaat het hier onder meer om kaliumcitraat en magnesiumcitraat. Hierdoor dreigt een groot aantal patiënten in de financiële problemen te raken, omdat de kosten voor deze supplementen op jaarbasis in de duizenden euro’s kunnen lopen.

De Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) pleiten voor het terugdraaien van deze regeling en voor een coulanceregeling ter overbrugging.

“Zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn. Deze middelen worden als ‘supplement’ gezien, maar voor een bepaalde groep nierpatiënten met zeldzame nierziekten gaat het om een noodzakelijke medische behandeling. Het tijdelijk minderen of stoppen van de inname van deze supplementen is beslist geen optie. De patiënt wordt dan doodziek en moet dan vervolgens worden opgenomen in het ziekenhuis. Die kosten liggen vele malen hoger. Er lijkt zodoende vooral naar de korte termijn te zijn gekeken, aldus Marja Ho-Dac, directeur NVN.”