Gino van Driessche bij de locatie van het project. Foto: Wim van Vossen
Gino van Driessche bij de locatie van het project. Foto: Wim van Vossen Foto: Wim van Vossen

Bijzonder bouwproject op Hernesseroord van start

MIDDELHARNIS - In het gebied Hernesseroord bij Middelharnis wordt het plan Hernesseroord ontwikkeld; een aantal appartementencomplexen en woningen op het beboste terrein waar ook Zuidwester gevestigd is. Binnenkort wordt de eerste fase gerealiseerd; De Hoogheijd, bestaande uit drie appartementengebouwen van vier, vijf en zes verdiepingen hoog gelegen aan de Oosthavendijk. Een interview met Gino van Driessche, Directeur van AM Zeeland, de ontwikkelaar van het project.

Hoe is dit project ontstaan?

Het plan kent een lange geschiedenis. Met het huidige plan zijn we als AM in 2015 met de ontwerpende partij aan de slag gegaan om een plan te maken dat aansluit bij de behoefte van het eiland. We hebben grondig onderzoek gedaan. Er is veel vraag naar levensloopbestendige woningen en daar hebben we dan ook veel aandacht voor bij dit plan.

Hoe zou u de essentie van het project beschrijven?

De locatie ligt dicht tegen de dorpskern, midden in het groen en aan het water. Dat maakt het bijzonder. Als je zo dicht tegen het hart van een dorpskern een plan kunt ontwikkelen, gericht op de oudere doelgroep, op kwalitatief hoog niveau en met duurzaamheid als uitgangspunt, is dat magnifiek.

U zei in een bijzin: we richten vooral op de oudere doelgroep.

In de eerste fase - er komen in totaal vier fasen – realiseren we appartementen en penthouses, daarbij steken we met name in op levensloopbestendige woningen. In de vervolgfasen gaan we ook naar grondgebonden woningen kijken, waar ook gezinswoningen onderdeel van zullen zijn.

Wat waren de belangrijkste uitgangspunten bij het ontwerp van De Hoogheijd?

Duurzaamheid en kwaliteit. Architectonisch zijn deze gebouwen echt hoogwaardig. Dat geldt zowel kwalitatief als qua inpassing in het landschap. Rondom de gebouwen en in het hart ertussen wordt een groen binnenpark aangelegd. Auto’s zijn uit het zicht door de ondergelegen parkeergelegenheid. De gebouwen worden uitgevoerd met luxe materialen, grote raampartijen en royale balkons. Ik denk niet dat je dit op het eiland eerder op deze manier hebt gezien, de reacties die we van kopers terugkrijgen zijn ook erg enthousiast Duurzaamheid vullen we breed in, dus dat zit niet alleen in energiezuinigheid maar ook in bouwmaterialen en aandacht voor de omgeving.

Daarover gesproken; hoe zit het met de bomen. Er moeten er natuurlijk een aantal wijken om te kunnen bouwen. Worden daar ook weer nieuwe voor terug geplant?

Jazeker! Sowieso geldt dat we een heel zorgvuldig kap-plan hebben gemaakt en waar het niet nodig is laten we een boom gewoon staan. Maar dan nog ontkom je er niet aan om sommige bomen weg te halen. Een landschapsarchitect is betrokken om een goed plan voor de compensatie daarvan te maken, ook is er intensief contact geweest met NLGO. In totaal gaan we 2000 bomen planten.

En hoeveel bomen verdwijnen er?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat niet exact weet. Maar het is ook niet een simpel rekensommetje. De ene boom is de andere niet, sommige zijn sowieso kaprijp. Kwaliteit en levensduur van een boom zijn ook belangrijk. Daar proberen we zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Wanneer starten de werkzaamheden?

Op locatie zijn vanaf deze week de eerste voorbereidende werkzaamheden zichtbaar, zo worden er bomen gekapt en struiken verwijderd ter hoogte van de Oosthavendijk/ Nieuwe Waterweg om ruimte te maken voor de nieuwbouw. Om ervoor te zorgen dat het bouwverkeer niet op het terrein van Zuidwester komt, wordt er een aparte bouwweg aangelegd aan de kant van de Oosthavendijk.

Op de projectwebsite staat: “De bewoners van Zuidwester genieten er al vele jaren en zijn graag trots onderdeel van de nieuwe sfeer die hier ontstaat.” Waar komt die stelling vandaan?

Toen wij in 2015 aan de slag gingen, hebben we twee dingen gedaan. We hebben gekeken naar wat de markt wil en hoe we een voor ons realiseerbaar plan kunnen ontwikkelen en we hebben veel met Zuidwester en de gemeente gesproken. Zuidwester is zelf al langer met een transformatie bezig, de eerste ideeën om iets te doen op dit terrein dateren van 2007. In het verleden is er wel een trend geweest van ‘omgekeerde integratie’ maar daar is men weer van teruggekomen. We hebben nu gekeken: hoe kunnen we dit op zo’n manier doen dat het plan optimaal uitpakt voor Zuidwester? Doordat we daar samen naar hebben gekeken, is dit nu ook echt een gedragen plan.

“Zo ontstaat er een levendige en vitale wijk waar plek is voor iedereen.” Maar hoe zit dat dan bijvoorbeeld met starters die niet zomaar een appartement tussen 356.000 en 1.350.000 euro kunnen betalen en door de krapte op de woningmarkt echt omhoog zitten?

Dat is een hele terechte vraag. We hebben niet voor niets goed gekeken wat de lokale situatie en de vraag vanuit de markt is. Belangrijk is vooral dat er doorstroming op de woningmarkt op gang komt. Als mensen die al een hele wooncarrière achter de rug hebben hier gaan wonen, komen hun huizen ook weer vrij. Als daar dan een gezin in komt, laten die weer een woning achter waar wellicht starters kunnen gaan wonen. Zo moet je het zien. Ook op die manier dragen we bij aan de omgeving. Intussen ontstaan op deze plek woningen van hoge kwaliteit, dichtbij het centrum en toch middenin het groen. Dit project is wat dat betreft echt uniek en we zijn er trots op dat we hier aan bij kunnen dragen.