Afbeelding

De ‘dj in de kerktoren’ strooit melodieën uit over Dirksland

Algemeen

DIRKSLAND - Opeens kwam ‘Sophietje’ uit de kerktoren van Dirksland: Zij dronk ranja met een rietje… En andere ‘nieuwe’ melodieën. Op gezette tijden: vlak voordat de luidklok klinkt om aan te geven dat we weer een kwartier, halfuur of uur verder zijn. De bevolking van Dirksland kan door het jaar heen genieten van zo’n honderd verschillende deuntjes.

Door Kees van Rixoort

Al meer dan vijftig jaar is de Dirkslandse kerktoren uitgerust met een klokkenspel. Jan Bezuijen gebruikt liever het verkleinwoord: “Een klokkenspelletje met achttien klokjes. Het meest minimale. Er zijn mensen die denken dat het een carillon is, een beiaard, maar dat is het niet.”

Er is op Goeree-Overflakkee maar één beiaard te vinden: in de toren van Goedereede. Dit instrument is, in tegenstelling tot het klokkenspel in Dirksland, met de hand te bespelen. Jan Bezuijen is beiaardier in Goedereede.

Muzikale omlijsting

Terug naar Dirksland. Het klokkenspel is daar in 1969 in de kerktoren geplaatst, ter gelegenheid van de restauratie van het kerkgebouw tussen 1966 en 1970. Sindsdien klinkt overdag voorafgaand aan de uursl..