Afbeelding
Foto:

Zuid-Holland aan de slag tegen ondermijning

REGIO - Afgelopen vrijdag (13 januari) hebben gemeenten, politie, het OM, boeren- en tuindersorganisaties en de provincie afgesproken dat zij hun gezamenlijke inzet verstevigen om de weerbaarheid tegen ondermijnende criminaliteit in het buitengebied te vergroten. 

Uit onderzoek blijkt onder meer dat 9% van de bevraagde boeren en tuinders wel eens is benaderd om hun schuur, loods of kas te verhuren. 55% van deze boeren en tuinders vond dit aanbod onbetrouwbaar. Boeren en tuinders die klem zitten zijn kwetsbaar voor aanbod van criminele netwerken door een samenstel van factoren: toenemende leegstand, verminderd toekomstperspectief door zaken zoals de stikstofcrisis, stijgende gasprijzen, financiële problemen en een grote afstand tot de overheid. Adviesbureau Hiemstra & De Vries heeft in opdracht van het Regionale Informatie- en Expertise Centra (RIEC) Den Haag het actieonderzoek uitgevoerd.

Het buitengebied in de provincie Zuid-Holland ligt ingeklemd tussen de grote steden Rotterdam, Den Haag en Amsterdam én de mainports bloemenveilingen, de Rotterdamse haven en Schiphol. Er is veel regulier transport, bedrijvigheid en een grote mate van anonimiteit. Deze factoren maken ondernemers kwetsbaar voor ondermijning. Ondermijnende criminaliteit in het buitengebied en de glastuinbouw moet meer prioriteit krijgen. Dit wil men doen door in te zetten op een actieagenda langs de volgende drie met elkaar samenhangende lijnen:
- In contact staan met de doelgroep en aanwezig zijn in het buitengebied;
- Een slagvaardige aanpak organiseren: van preventie tot repressie;
- Organiseren dat er meer zicht komt op de problematiek.

Gedeputeerde Meindert Stolk (Land- en tuinbouw); “We gaan als provincie óók steviger inzetten om de weerbaarheid van boeren en tuinders tegen ondermijnende criminaliteit te vergroten. We werken als provincies aan verschillende opgaven in het buitengebied, ook in het kader van het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Ons voorstel is om in onze gezamenlijke gebiedsaanpakken aandacht te hebben voor die weerbaarheid. En gaan we in gesprek met gemeenten, andere overheden en branches hoe dat verder vorm te geven.”