Coördinator Wim Schoordijk en voorzitter Jane van Dongen (Foto: Kees van Rixoort).
Coördinator Wim Schoordijk en voorzitter Jane van Dongen (Foto: Kees van Rixoort).

Inloophuis De Boei biedt troost en kracht voor mensen met kanker

OUDDORP - Al ruim zeventien jaar is Inloophuis De Boei een plek die mensen met kanker samenbrengt. Om te praten met gelijkgestemden, om steun en een luisterend oor te vinden of om de zinnen te verzetten door mee te doen aan ontspannende en creatieve activiteiten. Het inloophuis – in Tuincafé De Overkant aan de Dijkstelweg in Ouddorp – is elke tweede en vierde dinsdag van de maand open.

Door Kees van Rixoort

Inloophuis De Boei, waar ook naasten en nabestaanden welkom zijn, bestaat sinds 2005. Marja den Eerzamen uit Goedereede nam het initiatief. “Zij is onze founding mother”, zegt Jane van Dongen, voorzitter van Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee. “Zij was behandeld voor kanker en bezocht De Boei in Rotterdam. Dat was vanuit Goedereede toch wel een eind weg. Daarom bedacht ze: we starten een inloophuis op Goeree-Overflakkee.”

“Met haar man Cees en haar moeder zette ze het op. Ze mochten twee keer per maand op dinsdag gebruikmaken van het Stadscafé in Goedereede. In 2012 is het inloophuis verhuisd naar De Overkant, omdat het café te klein was geworden. Het is een fijne locatie met een mooie tuin. We zijn er erg blij mee. Ook omdat de eigenaar van De Overkant ons sponsort met een lage huur.”

Opbloeien

Per keer trekt Inloophuis De Boei tien tot vijftien bezoekers, vooral vrouwen. Er is een vaste kern met daarnaast bezoekers die af en toe eens komen, bijvoorbeeld als er een creatieve activiteit of een lezing naar hun gading op het programma staat. “We hebben ook gasten die na acht jaar zeggen: ik ben nu krachtig genoeg om ermee te stoppen. Je ziet bezoekers helemaal opbloeien.”

“Troost en kracht krijgen”, zegt Jane van Dongen als ze de vraag krijgt wat het idee achter het inloophuis is. “Je kunt je hart luchten en praten – ook één op één met een gastvrouw – maar het hoeft niet. Het is laagdrempelige psychosociale zorg wat wij bij Inloophuis De Boei bieden.” Kortom: een boei die houvast geeft.

Activiteiten

Coördinator Wim Schoordijk, die zich onder meer bezighoudt met het organiseren van de activiteiten: “In de ochtend, vanaf 10.00 uur, draait het om gezelligheid en gesprekken, en ’s middags is er een activiteit of een lezing. Op 24 januari komt bijvoorbeeld de schrijfster Suzanna Jansen (van ‘Het pauperparadijs’) en later dit jaar, op 23 mei, is er een lezing door een hematoloog-oncoloog uit het ziekenhuis. We organiseren activiteiten als kerststukjes maken, een yogales, chocolade maken op Valentijnsdag, een muziekmiddag of wandelen en fietsen.”

Gastvrouwen/-heren

Gastvrouwen spelen een belangrijke rol in het inloophuis. Na een training – een landelijke cursus – kunnen ze die rol vervullen: gasten aanspreken, stoom laten afblazen, ondersteunen en troosten. Momenteel beschikt De Boei Goeree-Overflakkee over twee gastvrouwen en een reserve. Dat is voor het mooi te weinig. Daarom is er behoefte aan extra gastvrouwen en ook -heren.

Bezoekers van het inloophuis hebben gratis toegang. De stichting draait of subsidie van de gemeente Goeree-Overflakkee en de donaties die de Stichting Vrienden van Inloophuis De Boei weet binnen te halen.

Meer informatie: www.deboeigo.nl.

In de krant van a.s. vrijdag een interview met bezoekers van De Boei.

Afbeelding