Excuses

In 810 vielen de Deense Vikingen ons land binnen. Dorestad, een zeer welvarende plaats bij het latere Wijk bij Duurstede, werd in 834 geplunderd. Als de geschiedenis anders verlopen zou zijn, was het thans ongetwijfeld het economisch centrum van ons land geweest. Vanuit diverse steunpunten, onder meer Walcheren en Wieringen, werden strooptochten georganiseerd via de Rijn en zijn zijrivieren. Ook Maastricht ontkwam niet aan hun agressie. De bekendste Vikingen waren ongetwijfeld de legendarische Ragnar Lodbrok en zijn vijf zonen. Zij maakten zich tijdens hun rooftochten schuldig aan ontvoeringen. Onze tot slaaf gemaakte voorouders, van wie wij ongetwijfeld nog sporen in ons DNA kunnen vinden, verrichtten op boerderijen het zware werk: koren malen, vee hoeden en brandhout verzamelen.

Uiteraard maakten hun expansiedrift en agressie op ons als kinderen een grote indruk. Zo werd mij op de basisschool verteld dat ze dronken uit de schedels van onze voorouders. Wie heeft er nu nog nooit van de Vikingen gehoord en ziet dan niet het afschrikwekkende beeld voor zich van bloeddorstige verkrachters met horens op hun helmen en messen tussen hun tanden en schepen met gruwelijke drakenkoppen? Op oude schoolplaten zien we vrouwen en kinderen in paniek vluchten voor deze grondleggers van de Hells Angels. Traumatisch.

Welnu, in deze excusestijd kan Denemarken niet achterblijven. Het zou de koningin van Denemarken, Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid, en het Deense kabinet sieren als zij ons verontschuldigingen aanbieden en niet aankomen met zoetsappige verhaaltjes over Wickie de Viking, maar nu eens alle kinderen van Nederland een forse doos LEGO aanbieden. Dan praten we nergens meer over.