Afbeelding

Zandwallen: ze zijn beschermd!

Dit keer willen we met u de diepte in. Zandwallen zijn dan wel mooi en cultuurhistorisch van grote waarde en er staan bijzondere planten op, maar ze zijn ook beschermd. Wat betekent dat? Wat mag nu wel en wat mag nu niet? En: wie gaat daarover?

Net zoals bij andere landschappelijke elementen is de bescherming geregeld in het bestemmingsplan. Welk bestemmingsplan er op uw zandwal van toepassing is, is te vinden op de overheidssite ruimtelijkeplannen.nl. Deze site noemt zichzelf ‘Het landelijke portaal voor ruimtelijke plannen’, en dat is het vooralsnog ook. Met de invoering van de Omgevingswet op 1 juli van dit jaar zal er een nieuw digitaal toegangspunt komen, het Omgevingsloket.
Na invoering van uw adres op ruimtelijkeplannen.nl verschijnen de bepalingen die op uw adres van toepassing zijn. Om een voorbeeld te noemen: de zandwallen van de Ireneweg in Ouddorp vallen over het bestemmingsplan ‘Oudeland en Oude Nieuwland 2013’. De zandwallen zijn donkergroen en als u erop klikt verschijnt rechts ‘Enkelbestemming Natuur- Zandwallen’.

Een klik op ‘Enkelbestemming Natuur-Zandwallen' brengt u bij artikel 11 van het bestemmingsplan. We zullen het artikel niet stap voor stap met u doornemen, maar van belang hier is dat het artikel toeziet op de natuur-, landschaps- én cultuurhistorische waarden van de wallen, en dat lid 3 een lange lijst van vérboden bevat: je mag vrijwel niks met een zandwal. Even opvallend: in dit bestemmingsplan, en in álle bestemmingsplannen die voor de kop van Goeree gelden, staan er geen géboden, een eigenaar wordt tot niets verplicht. En dat leidt weer tot volkomen overwoekerde, nauwelijks in het landschap te vinden bulten braam en brandnetels.

Aantasting, en dan heeft artikel 3 het onder andere over 'afgraven, woelen, mengen, diepploegen, egaliseren, ontginnen, ophogen en aanleggen van drainage', van een zandwal is alleen toegestaan met een vergunning. De vergunningsaanvraag wordt beoordeeld door de gemeente. De hele procedure staat open voor bezwaar en beroep, tot aan de Raad van State aan toe.
Het Kenniscentrum Zandwallen maakt als het moet gebruik van deze methode. En dat heeft weer te maken met het feit dat niet alle eigenaren van zandwallen doordrongen zijn van het unieke karakter van de wallen, of dat ze de wallen alleen maar lastig vinden. Want dat is het punt met zandwallen, met een kraan graaf je in een paar minuten een duizend jaar oude schurveling af.

We bemerken bij de gemeente een groeiende zorg voor de zandwallen; de in artikel 1 genoemde brochure hebben we ook samen met de gemeente geschreven. U als lezer weet nu ook van de hoed en de rand. Zandwallen, we zijn er trots op!

Afbeelding