Een archieffoto van wandelaars tijdens een eerdere editie van de Omloop.
Een archieffoto van wandelaars tijdens een eerdere editie van de Omloop.

Organisatie Omloop in nieuwe handen

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De organisatie van de Omloop van Goeree-Overflakkee komt in handen van Ton Korteweg en Wilko de Vos. Zij hebben ervaring met het organiseren van wandeltochten (de Waterpoortloop) en gaan de Omloop op een kleinschalige manier voortzetten. Voorzitter Willem-Jan Kom blijft nog even aan om enkele belangrijke zaken in goede banen te leiden, maar daarna houdt de huidige Omloop-organisatie op te bestaan. 

Dat betekent dat -als alles qua voorbereidingen lukt- de volledige Omloop dit jaar weer gelopen kan worden, maar dan wel in afgeslankte vorm. Aan het besluit ligt een flinke voorgeschiedenis ten grondslag, vertelt secretaris Arna de Wit. “De meeste van de huidige bestuursleden zijn al jaren betrokken bij de organisatie van het evenement en hebben dat al die tijd met veel plezier en betrokkenheid georganiseerd. Met diverse aanpassingen en toevoegingen is getracht om het evenement levend te houden in de veranderende tijden.” Een evenement van dergelijke proporties organiseren valt anno 2023 echter niet mee. Met name de veiligheidseisen worden steeds strenger. “Qua organisatie hebben we helaas maar een keer per jaar de mogelijkheid om te beoordelen of wijzigingen de gewenste uitkomst hebben, maar altijd met de intentie om het evenement te behouden.” 

Ook was al een daling merkbaar in het aantal wandelaars van de lange afstand, de 110 kilometer. En mensen vinden die een bestuursfunctie willen vervullen, dat viel ook voor de Omloop niet mee. De Wit: “De laatste jaren naarstig op zoek geweest naar vervanging voor enkele bestuursfuncties, voor overdracht van diverse taken binnen de organisatie. Het is in de huidige tijd lastig om de juiste vrijwilligers voor de juiste plaats te vinden. In 2019 waren we daarmee op de juiste weg en hadden we potentieel goede opvolging om de organisatie van dit mooie evenement over te dragen.” 

Opvolging

En toen kwam corona. De Wit: “Helaas werden wij als Omloop-bestuur ook geconformeerd met de corona-maatregelen, wat eenieder op vele vlakken heeft geraakt. De opvolging is afgehaakt, aangezien de organisatie stil lag, vrijwilligers (veelal oudere garde) zijn afgehaakt gezien de risico’s, en de voorwaarden voor organisatie werden aan alle kanten aangescherpt. Naast de coronamaatregelen, worden ook steeds meer andere voorwaarden gesteld aan veiligheid en aansprakelijkheid voor bestuursleden bij een evenement van deze omvang.”

Voor 2022 was het bestuur evenwel op de juiste weg om toch nog (kleinschaliger) de Omloop te organiseren, maar ook dat lukte uiteindelijk niet. “Op het moment dat de coronamaatregelen versoepeld werden, was dat voor ons eigenlijk iets te laat, maar we hadden hoop en met een aantal partijen waren we op de juiste weg”, vertelt De Wit. “Er was tijdsdruk, maar het was mogelijk. Alleen was nog veel onduidelijkheid over wijzigingen en mogelijkheden betreffende corona en andere voorwaarden voor organisatie. Afgelopen jaar is gebleken dat het lastig is om het evenement op de huidige wijze voort te zetten. Vrijwilligers zijn lastig te vinden, regels voor veiligheid is niet aan te voldoen en mogelijke aansprakelijkheden voor bestuur zijn lastig in te schatten.”

Terug naar Ooltgensplaat

Al met al moest het bestuur “met pijn in het hart” beslissen dat er iets moest veranderen om de echte Omloop van Goeree-Overflakkee te behouden. “De enige mogelijkheid daarin is om het terug te brengen naar een langeafstandswandeling met beperkt aantal deelnemers, zoals de waterpoortlopers afgelopen jaar vanuit Ooltgensplaat hebben gedaan. Vrij van vergunning en zware maatregelen zoals die gelden voor de categorie evenement waarin de Omloop viel.” 

Het bestuur kwam daarbij in contact gekomen met Ton Korteweg en Wilko de Vos vanuit de organisatie van de Waterpoortloop. Zij hebben de intentie de Omloop te behouden voor Goeree-Overflakkee en willen met de Omloop ‘terug naar de basis’. “Vanuit de huidige zittende bestuursleden was het lastig om die omslag te gaan maken”, aldus Arna de Wit, “maar met de aanvulling vanuit Ooltgensplaat vertrouw ik erop dat we de Omloop behouden. Het meest positieve is dat de Omloop voor ons eiland behouden blijft.” 

Meest opvallende verandering is dat start en finish weer in Ooltgensplaat zullen zijn. Ook wordt de 80 kilometer aan de te wandelen afstanden toegevoegd. Vooralsnog wordt er geen goed doel gekoppeld aan de wandeltocht, die dit jaar gepland staat op 25 augustus.