Voedselprijzen bleven afgelopen tijd stijgen

REGIO - De inflatie is de laatste tijd wat aan het dalen, maar bij de bakker of supermarkt zijn klanten nog steeds meer geld kwijt dan een jaar geleden. In december stegen de prijzen voor voedsel zelfs met 14 procent; dat is nog sneller dan in november het geval was. De energieprijzen zin flink gedaald, daardoor verwachten experts dat de voedselprijzen in 2023 veel minder fors zullen stijgen. Maar dalen zullen ze vast ook niet.

In december werd het leven volgens het CBS maar liefst 9,6 procent duurder. Volgens de Europese rekenmethode was dit zelfs 11 procent. De voedselprijzen stegen echter nog harder. Het CBS liet recent weten dat het denkt dat dit komt doordat de prijzen van energie vaak vertraagd worden doorberekend. Van de zomer waren die prijzen erg hoog en dat effect liet zich in december nog voelen. Fabrikanten en winkels hebben te maken met gas en andere brandstoffen die duurder zijn dan gewoonlijk. De inflatie was toch al vrij sterk, maar deze is nog veel hoger geworden door de inval van Rusland in Oekraïne. Nu de energieprijzen weer terugveren naar een redelijk normaal niveau, verwachten experts dat ook de ergste inflatie voorlopig wel geweest is. Tegelijkertijd verwacht men ook weer niet dat de inflatie ineens echt laag zal worden, bijvoorbeeld 2 of 3 procent.

Intussen blijft de koopkracht en de gemiddelde inkomensstijging nog flink achter. In het laatste kwartaal van 2022 waren de cao-lonen 3,6 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit is de grootste cao-loonstijging in twintig jaar, maar voor veel inkomens niet voldoende om de klappen echt op te vangen.