Kortzichtigheid

Laat ik beginnen met u allemaal een heel gelukkig nieuwjaar te wensen. Als deze krant uitkomt, kan het nog net. En uiteraard wil ik de eerste keer dat mijn column in de dinsdageditie verschijnt ook goed beginnen.

Nu we het toch over het nieuwe jaar hebben, is het een inkoppertje om het dan maar meteen over de wijzigingen in de vergoeding van medicijnen te hebben. In mei 2022 gaf het Zorginstituut aan, dat ook hogere doseringen vitamine D uit het vergoedingspakket zouden kunnen. Dit zou de samenleving namelijk enorm veel geld besparen. En voordat ik verder ga, op korte termijn ben ik het daarmee eens, maar daarover later meer.
De overheid heeft dit advies overgenomen en ook meteen besloten om alle combinatie met vitamine D niet meer te vergoeden. Denk daarbij aan de combinatie met calcium.

En hiermee kom ik direct op de titel van deze column: ‘Kortzichtigheid’. 

Het is namelijk enorm kortzichtig om alleen naar de korte termijn te kijken. Want als u vitamine D nodig heeft of de combinatie met calcium, dan is dat niet voor niets. Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. Maar waarom dan kortzichtig? Het is toch goedkoper? Jazeker, ook bij de apotheken is de vitamine D nu veel goedkoper.
Kortzichtig omdat het wel belangrijk is dat deze middelen gebruikt blijven worden. Op termijn kunt u namelijk bij vallen botten breken. Dat leidt dan tot extra zorg in het ziekenhuis. Dat is veel duurder en voor de gezondheid zeker niet goed. Maar dat is ‘een ander potje’ en die ‘potjes’ staan nu eenmaal niet in verbinding bij de mensen die hierover beslissen.

Maar ook zorgverzekeraars zijn kortzichtig. Niet alleen met het wel of niet vergoeden van medicatie, maar vooral met het aanbieden van goedkope polissen. De prijs is natuurlijk heel fijn, maar daarvoor kun je dan niet overal terecht. Niet bij het ziekenhuis in de buurt, of niet bij die ene arts of ander zorgverlener. Ook wordt vaak verwezen naar een internetapotheek. En eerlijk is eerlijk, dat is een concurrent van de lokale apotheek of apotheekhoudend huisarts. Maar vaak zijn die net zo goed gecontracteerd, alleen dat vertellen ze er niet bij. Maar als er dan iets spoed is, dan wordt u daar wel naar verwezen. U weet wel, naar die lokale apotheek die regelmatig met uw huisarts overlegd, daar afspraken mee maakt, bij u thuis bezorgt als dat nodig is, afhaalautomaten ter beschikking stelt, zorgt dat uw dossier compleet is, wat toch wel erg belangrijk is als u ergens wordt opgenomen en nog veel meer.

Nu teruglezend lijkt dit wel een heel negatieve column, maar zo is deze zeker niet bedoeld. Ik zal volgende keer een zeer positieve situatie schetsen, die wij onlangs in de apotheek hebben meegemaakt. Voor nu, nogmaals, de beste wensen voor 2023!