De ‘Osprey’ aan de steiger van de visafslag van Stellendam. (Foto: W.M. den Heijer)
De ‘Osprey’ aan de steiger van de visafslag van Stellendam. (Foto: W.M. den Heijer)

Schots vissersvaartuig op weg naar de evenaar

STELLENDAM - In december vorig jaar lag in de buitenhaven van Stellendam het voormalige Schotse vissersvaartuig FR-127 ‘Osprey’ enige tijd afgemeerd. Een soort vreemde eend, want het scheepje trok veel bekijks. Het houten vaartuig is rond half december vertrokken naar Sao Tomé, een eiland voor de kust van het West-Afrikaanse Gabon dat vrijwel op de evenaar ligt.

Het in 1985 gebouwde houten vaartuig heeft tot 2020 gevist. Daarbij werden de vangsten overwegend in Peterhead gelost. Slechts een enkele keer koos de eigenaar voor Fraserburgh. Peterhead staat bekend om de enorme hoeveelheden rondvis die er elk jaar worden verwerkt. De oude ‘Osprey’ heeft een lengte van 23,5 meter bij een breedte van 7 meter en beschikt over een 560 pk sterke Mitsubishi hoofdmotor die er in 2021 is ingebouwd. Het scheepje wordt door een Harlinger schipper overgevaren naar de plaats van bestemming. Hij doet dat samen met nog twee Nederlandse maten.

Vaartochten

De reis ving aan vanuit Grimsby en in Stellendam werd besloten om bij te bunkeren, waarna de ‘Osprey’ kon vertrekken in zuidelijke richting. De Harlinger schipper is opgegroeid in de visserij, maar houdt zich de laatste jaren bezig met het wegbrengen van voormalige vissersvaartuigen en doet verder klussen in de offshore. Hij heeft nog vrij recentelijk een vissersvaartuig uit Den Helder, de HD-70, naar Kameroen gebracht. Dat ligt nabij Gabon, op ongeveer dezelfde hoogte. De eigenaar uit Sao Tomé is van plan om er vaartochten mee te gaan maken tussen de eilanden.