Wethouder Daan Markwat bij een van de drie nieuwe ondergrondse pmd-containers in Middelharnis (Foto: RAD).
Wethouder Daan Markwat bij een van de drie nieuwe ondergrondse pmd-containers in Middelharnis (Foto: RAD).

RAD: “Beter straatbeeld door ondergrondse pmd-containers”

Algemeen

MIDDELHARNIS - Bij de parkeerplaats aan de Lijsterbesstraat in Middelharnis staan sinds kort drie ondergrondse containers voor pmd-afval. Ze maken het rijtje compleet naast de ondergrondse containers voor papier en glas. De containers zorgen volgens de RAD voor een beter straatbeeld “in plaats van containers die de stoep half blokkeren en volle pmd-zakken op en naast de toch al lijvige containers”.

Wethouder Daan Markwat nam onlangs zelf een kijkje en testte het nieuwe systeem dat de RAD plaatste. “Deze containers zijn een aanwinst voor deze wijk in Middelharnis. Geen rondslingerende zakken of overvolle bovengrondse containers meer die het straatbeeld ontsieren. Daarnaast maken de containers het de inwoners nog makkelijker om hun afval gescheiden in te leveren. Dat is iets dat ik, met milieu en afvalstoffenbeleid in mijn takenpakket, toejuich”, aldus de wethouder

Net voordat Markwat arriveerde, bracht een bewoner twee volle pmd-zakken naar de container. Zij liet duidelijk merken ook tevreden te zijn met de nieuwe containers: “Dit werkt hartstikke goed en het staat veel netter zo.”

Slimme containers

De ondergrondse pmd-containers hebben alle drie een vulgraadsensor. Deze elektronische voeler houdt bij hoe vol de container is. Zodra de maximale hoeveelheid bereikt is – en dat is al voordat de container helemaal vol zit – krijgt de RAD een seintje, zodat zij een wagen kunnen sturen om de volle container(s) te legen.

Medio juli 2023 bekijkt de RAD de resultaten van het eerste halfjaar gebruik van de nieuwe ondergrondse pmd-containers. “Tijdens die evaluatie wordt vooral gekeken of de containers daadwerkelijk gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn. Want alleen ‘schoon’ pmd-afval – dus zonder stoffen die niet vallen onder plastic, metaal en drankkartons – levert schone grondstoffen voor recycling op”, aldus de RAD.

De bovengrondse pmd-containers die aan de Lijsterbesstraat plaatsmaakten voor de ondergrondse, krijgen een tweede leven, aldus de RAD. “CS-Staal in Oude-Tonge neemt de containers grondig onder handen, waarna ze op een andere plek weer ingezet kunnen worden.”

Gratis gebruik

Net als bij de bovengrondse verzamelcontainers en het aanbieden van pmd-zakken aan Kroonringen, is het brengen van plastic, metaal en drankkartons bij de ondergrondse containers gratis. De milieupas die inwoners van Goeree-Overflakkee gebruiken voor andere ondergrondse containers en de milieustraat, kunnen ze ook gebruiken om de ondergrondse pmd-containers te openen.