Afbeelding

Iepen aan Oosthavendijk hebben last van ‘onverenigbaarheid’

Algemeen

MIDDELHARNIS - Staatsbosbeheer gaat deze maand een aantal iepen verwijderen langs de Oosthavendijk in Middelharnis. De bomen hebben last van ‘onverenigbaarheid’.

“Onverenigbaarheid is een belangrijke factor bij de uitval van iepen”, aldus Staatsbosbeheer in een toelichting. “Dit zorgt ervoor dat het proces van het doorgeven van suikers naar de onderstam stopt, waardoor de onderstam van de iep afsterft. Dit kan leiden tot onveilige situaties voor voorbijgangers omdat iepen met onverenigbaarheid makkelijker kunnen omwaaien.”

Om onveilige situaties te voorkomen, haalt Staatsbosbeheer dit jaar een aantal iepen weg. Op de plekken waar de iepen worden weggehaald worden vervolgens nieuwe bomen geplant. “Op het moment dat de nieuwe geplante bomen groter gegroeid zijn, gaan wij aan de slag om de resterende iepen met onverenigbaarheid te verwijderen. Deze vervolgwerkzaamheden zullen naar inschatting pas over een aantal jaar gaan plaatsvinden.”

Staatsbosbeheer voert deze werkzaamheden uit om de veiligheid voor voorbijgangers te waarborgen. De werkzaamheden nemen ongeveer een week tijd in beslag.