Aan de Molenlaan was even even onrustig bij een brandje (Foto: AS Media).
Aan de Molenlaan was even even onrustig bij een brandje (Foto: AS Media).

Opnieuw relatief rustige jaarwisseling

GOEREE-OVERFLAKKEE - Afgelopen weekend ging het eiland knallend het nieuwe jaar in. Net zoals de twee voorgaande jaren was het een relatief rustige jaarwisseling, zonder grote incidenten. De meeste incidenten betroffen kleine vreugdevuurtjes en buitenbrandjes. Een overzicht van de (aanloop naar de) jaarwisseling.  

Door Klazina de Bakker en Erwin Guijt

In de aanloop naar oud en nieuw ontstaat op donderdag 29 december rond 22.50 uur brand in een stapel kerstbomen aan het Gedempt Kanaal te Middelharnis. Vermoeden is dat de brand is aangestoken. Daarnaast wordt met vuurwerk gegooid als de brandweer arriveert. Deze is het incident echter snel meester en niemand raakt gewond. Diezelfde avond wordt melding gemaakt van een brand in een achtertuin aan de Lijsterbesweg in Middelharnis. De brand is vlakbij de gevel van de woning, waardoor de ramen aan de achterzijde van het pand springen. Nadat de brandweer het pand heeft gecontroleerd op koolmonoxide, wordt de woning geventileerd en kunnen de bewoners weer naar binnen. De brand is waarschijnlijk veroorzaakt door sigarettenpeuken. Ook hier vallen geen slachtoffers. 

Bewusteloos 

Op vrijdag 30 december wordt tegen 13.30 uur melding gemaakt van een overval aan de Schoolstraat in Middelharnis. Verschillende bronnen melden dat er donderdagavond iemand bij de woning zou hebben aangebeld om vervolgens de bewoner fysiek aan te vallen, met bewusteloosheid tot gevolg. Aanvankelijk zou de bewoner niets met het incident hebben gedaan, maar toen hij vrijdag bemerkte dat hij spullen miste, werd alsnog contact met de politie opgenomen. Naar verluid is de bewoner door de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De politie laat weten dat het op dit moment nog niet duidelijk is wat zich precies in de woning heeft afgespeeld en doet onderzoek naar het incident. 

De dag erop is het oudjaarsdag. ’s Middags komt een melding binnen over brand bij een boerderij aan de Bekadeweg te Middelharnis. Meerdere voertuigen worden opgeroepen. Ter plaatse gekomen blijkt het echter om het verbranden van snoeiafval te gaan, dat achter de boerderij ligt. Omdat er geen gevaar voor de omgeving is, kan het verbranden van het snoeiafval in overleg met de eigenaren worden vervolgd en hoeft de brand niet te worden geblust. Eind van de middag en begin van de avond volgen er buitenbrandjes in Herkingen, Melissant, Stellendam en Goedereede. Na 21.00 uur blijft het een tijdlang rustig qua meldingen.  

Patrouilleren 

Pas rond één uur komt er een melding binnen over een autobrand aan de Kaaidijk in Herkingen. Inmiddels is het vuurwerk afsteken dan in volle gang. Wie door de polders van het eiland rijdt, ziet overal het vuurwerkspektakel aan de horizon. In de dorpen zelf houden handhavers en politie een oogje in het zeil. De boa’s zijn uitgerust met brandblussers, om de kleinere vuurtjes in de kiem te smoren. Ze patrouilleren zichtbaar extra bij gebieden die erom bekend staan dat daar nog wel eens iets wordt ondernomen. Zoals de Dorpsweg in Sommelsdijk, al is het daar niet erg druk.  

Drukker is het op het Rubensplein van Middelharnis, waar enkele tientallen jongeren (en ouderen) zich verzameld hebben. Ook hier zijn handhavers aanwezig. Om iets voor enen gaat het mis: een jongen raakt aan zijn gezicht en hand gewond door vuurwerk. Gelijk komen er extra politiewagens en worden omstanders op afstand gehouden. Jongeren die foto’s of video’s willen maken van het incident, worden berispt. Ook wordt er door de politie iemand opgepakt. Dan arriveert de ambulance en wordt de gewonde jongen meegenomen naar het ziekenhuis.  

Gesmolten kabels 

Na nog een vreugdevuur in Sommelsdijk waar de mobiele eenheid (ME) bij betrokken is, is het de beurt aan de brandweer van Dirksland om in actie te komen. In Dirksland hebben enkele tientallen jongeren zich verzameld rondom een grote vuurkorf op het Spuikolk. Rond half vier komt de brandweer en blust het vuur in de korf. Eind van de ochtend wordt de brandweerploeg van Dirksland overigens weer gealarmeerd. Deze keer voor een brandgerucht bij het ziekenhuis. Bij aankomst wordt inderdaad een schroeilucht geroken. Na een kort onderzoek treft de brandweer bij de elektronische buitendeur gesmolten kabels aan. Die worden gedemonteerd en overgedragen aan de technische dienst van het ziekenhuis. 

In de loop van de nacht volgen nog een aantal buitenbrandjes. Aan de Dorpsweg in Sommelsdijk is de brandweer nodig, net als bij de Klinkerlandseweg in Nieuwe-Tonge. Daar staat om iets voor vieren een container in de brand, waarbij ook een auto flink beschadigd raakt. Het is de enige actie voor de brandweerploeg in Nieuwe-Tonge. Dat kan voor de brandweerlieden van de Olympia-kazerne niet gezegd worden. Zij krijgen 15 meldingen, waarbij de pager voor het eerst om 00.45 gaat. De incidenten verlopen rustig.  

Steekincident 

In Herkingen gaat het rond half drie mis aan de Kaaidijk. In een woning aldaar vindt een schermutseling plaats, waarbij met een mes zou zijn gegooid. Dit mes raakt het hoofd van het slachtoffer, die een snee oploopt. Het slachtoffer is 20 jaar en woont in Herkingen. De verdachte is 40 jaar en heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Hij is aangehouden door de politie. In de vroege uurtjes van nieuwjaarsdag volgen dan nog brandjes in Sommelsdijk (Sperwer, Prinsesselaan, ds. Montijnstraat, Koningin Julianaweg), Ooltgensplaat (Sportlaan) en Herkingen (Peuterdijk, Stoofweg).  

Dit zijn echter geen grote incidenten en veelal is het snel opgelost. Dat past in het regio-beeld. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) spreekt van een drukke jaarwisseling, maar zonder grote incidenten. In totaal zijn vanuit de VRR zo’n 550 hulpverleners ingezet tijdens de jaarwisseling. Het aantal incidenten is voor de derde maal op rij lager dan voorgaande jaarwisselingen. De brandweer kreeg in regio Rotterdam-Rijnmond 679 meldingen, gerekend vanaf 31 december 21.00 uur tot 1 januari 8.00 uur. Een groot deel van de meldingen, bijna 500, waren container- of kleine buitenbranden. Bij de ambulance kregen ze 265 meldingen te verwerken, met een piek tussen 0.00 en 4.00 uur.  

Oogletsel 

Een woordvoerder vanuit CuraMare laat weten: "Het was een drukke nacht op de Spoedeisende Hulp van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. De meeste mensen kwamen binnen wegens alcohol- of drugsgebruik, waardoor mensen bijvoorbeeld vielen en botbreuken opliepen of gehecht moesten worden. Eén vuurwerkslachtoffer had oogletsel en is doorgestuurd naar het Oogziekenhuis in Rotterdam. Het was al met al een drukkere nacht dan normaal op een zaterdag. Er zijn geen minderjarige slachtoffers met alcohol- of drugsgerelateerde verwondingen bij ons ziekenhuis binnengebracht." Ze laat desgevraagd weten dat er bij hen geen gevallen bekend zijn van hulpverleners die met vuurwerk bekogeld zijn. 

Hoewel het een relatief rustige jaarwisseling was, zijn er wel diverse schadeposten te melden. Zo zijn er diverse lantaarnpalen, verkeersborden, containers en brievenbussen beschadigd. De gemeente Goeree-Overflakkee houdt momenteel een inventarisatie van de schade. Begin volgende week is duidelijk hoe groot de schade precies is. Een woordvoerder van de gemeente: "Op de meeste plaatsen op Goeree-Overflakkee verliep de jaarwisseling feestelijk en in goede harmonie. Echter, op een aantal plaatsen werden helaas wel vernielingen aangericht. In dat opzicht sprong Ooltgensplaat, met name in het Weespad en omgeving, er in negatieve zin uit. Daar was het ook onrustig, met name door zwaar vuurwerk."

Bizar 

Burgemeester Grootenboer: "Ieder incident, iedere vernieling en iedere gewonde is er één te veel. Sommigen noemen dit een ‘oud en nieuw-traditie’. Maar het is écht niet normaal. Ook tijdens de jaarwisseling moeten we respect hebben voor elkaar en elkaars eigendommen. Vandalisme past niet bij ons prachtige eiland. Het is en blijft bizar dat er zoveel inzet nodig is van hulpverleners, gemeentepersoneel en toezichthouders." Dan vervolgt ze: "Ik ben tevreden over het feit dat de meeste van onze inwoners de jaarwisseling op een feestelijke en veilige manier vierden. Ik wil daar de inwoners voor bedanken. Ook de hulpdiensten – en iedereen die zich tijdens de jaarwisseling heeft ingezet – wil ik hartelijk bedanken voor hun grote bijdrage aan de veiligheid tijdens de jaarwisseling."

Tijdens oudejaarsdag werden in Ooltgensplaat, Dirksland/Melissant en Stellendam met succes activiteiten georganiseerd. De jeugd (in de leeftijd van 9 t/m 18 jaar) kon in deze kernen meedoen met een toernooi lasergamen. Youth for Christ, Stichting ZIJN en de gemeente Goeree-Overflakkee namen het initiatief voor het organiseren van de activiteiten. In Stellendam vond een dagvullend oudjaarsfeest plaats, met veel leuke activiteiten voor de jeugd. De organisatie vond plaats vanuit 't Haegse Huus. Burgemeester Grootenboer: "Ik ben erg blij met deze initiatieven. Op deze manier vieren we op een feestelijke én veilige manier oud en nieuw met onze jeugd. Voor de volgende jaarwisseling hopen we met elkaar in meer kernen binnen onze gemeente leuke activiteiten te organiseren."

Brand bijgebouw Den Bommel 

Na de jaarwisseling gaat het op de eerste dag van het nieuwe jaar mis in Den Bommel. Daar breekt om iets voor 19.00 uur brand uit in een bijgebouw, grenzend aan een woonhuis. Er wordt al snel opgeschaald tot middelbrand in verband met de waterwinning. In het bijgebouw staan paarden, maar volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond konden die allemaal in veiligheid gebracht worden. Wel worden een aantal personen nagekeken door het ambulancepersoneel, omdat zij rook hebben ingeademd. Om half acht komt het sein ‘brand meester’, de oorzaak van de brand wordt nog onderzocht. 

Op veel plekken werd zoals gebruikelijk vuurwerk afgestoken, zoals hier in Goedereede (Foto: Petra de Vries).
De brand bij een boerderij aan de Bekadeweg in Middelharnis bleek een verbranding van snoeiafval te zijn (Foto: AS Media).