Afbeelding

Voor u gelezen: Koffer vol verhalen

“Ik heb eigenlijk maar één vraag. Hoe lang blijf jij?” Met deze prangende vraag van bewoner Johan van sociaal pension Zeezicht in Hoek van Holland start de eerste werkdag van Rudy Rijersen van Buuren. Ze zal uiteindelijk tien jaar blijven in haar rol als teamleider bij Stichting Ontmoeting.

In pension Zeezicht wonen acht mannen van boven de vijftig. Ze hebben allemaal een bewogen leven achter de rug. Ze kampten veelal met een verslaving, zwierven langs hulpinstanties of waren dak- en thuisloos. In het pension krijgen de bewoners begeleiding om het dagelijks leven weer op orde te krijgen en zo mogelijk weer zelfstandig te kunnen gaan wonen. Naast de begeleiding van de bewoners van pension Zeezicht is stichting Ontmoeting in deze wijk van Hoek van Holland ook present met het project Thuishaven en zet Rudy zich met haar team in bij de ambulante begeleiding van een aantal cliënten.

In 40 korte verhalen brengt de auteur de personen die ze ontmoette in haar werkzame jaren bij stichting Ontmoeting tot leven. De schetsen zijn gegroepeerd rond drie thema’s. Portretten van mensen, lastige dilemma’s en confrontaties met de dood worden afgewisseld met gebeurtenissen uit het leven van alledag.

Veerkracht en waaroms

De mix van verhalen maakt dat de lezer een evenwichtig beeld krijgt van het werk van Rudy, maar vooral van de mensen die ze ontmoet in haar werk. Veelkleurigheid is een woord wat het eerst naar boven komt. Rudy heeft humor en vertelt met vaart over ‘haar’ mensen. Daarnaast klinkt mededogen, respect en liefde voor de mensen die God op haar weg plaatste.

De schrijfster hoopt dat er bij alle tegenslagen, verdriet en soms wanhoop waar de cliënten mee werden geconfronteerd in haar ogen iets te lezen is geweest van de liefde van Jezus. “Zijn bewogenheid, die hij had voor kwetsbare mensen, zette mij aan het werk in Zijn Koninkrijk.”

Rudy vertelt ook welke lessen ze zélf ontving tijdens haar werk bij Ontmoeting. Hoe ze van haar cliënten leerde het leven te nemen zoals het is. Met alle moeilijke en mooie kanten en te genieten van de kleine lichtpuntjes. Ook bewondert ze de veerkracht van de mensen die ze ontmoette. Rudy vertelt hoe ze vooral veel geleerd heeft van het tot geloof komen van een aantal cliënten. “Niet dat zij altijd God begrepen. De waaroms bleven bestaan. Maar in hun hart groeide de liefde voor en het vertrouwen in hun Schepper.”

Rudy moest na een ernstige ziekte haar werk los laten. Na een periode van herstel volgde een nieuwe uitdaging en inmiddels werkt ze bij het Leger des Heils.