Afbeelding

Hypotheekspecialist Joost Bosman: "Mensen krijgen weer tijd en ruimte bij het kopen van een woning"

OUDE-TONGE - “De afgelopen jaren is het echt een gekkenhuis geweest, met overbieden in combinatie met een lage rente. De woningmarkt was een soort casino. Nu koelt de markt af, de rem is er echt op gegaan. Ik vind dat een gezonde ontwikkeling, ik zie het als een correctie.”

Door Gert Klok

Aan het woord is Joost Bosman (45) uit Oude-Tonge, bekend van Advies van Joost. Hij is als financieel- en hypotheekadviseur namens zijn klanten zeer regelmatig betrokken bij de aankoop van woningen en kent de lokale woningmarkt goed. “De afgelopen jaren was de woningmarkt er vooral eentje voor doorstromers”, vervolgt hij. “Starters waren bijna kansloos. Alleen als je een flinke spaarpot had of een leuke schenking kreeg, kon je een huis kopen.” 

De concurrentie kwam ook van buiten het eiland, zag ook Bosman. “Hier heb je gewoon meer huis voor je geld en als je je appartement in Rotterdam voor een paar ton kunt verkopen, heb je wel een betere positie als koper. Die verschuiving vanuit de stad zag ik al in 2015 op gang komen. Je zag de beweging van de stad naar plaatsen die tegen de stad aan waren gegroeid, maar ook daar was de drukte groot, dus ging men verder kijken en kwam Goeree-Overflakkee in beeld. Ons eiland is logistiek gezien immers heel interessant.”

Gezond verstand

Ondanks de ‘normalere’ markt heeft Bosman het nog steeds druk. Het beeld dat sommige makelaars het momenteel rustiger hebben dan hen lief is, herkent hij niet helemaal. “De makelaars waar ik mee werk hebben nog altijd voldoende woningen in de verkoop. Wat je wel ziet is dat huizen langer te koop staan en vraagprijzen soms verlaagd worden. Er is nu weer ruimte voor onderhandeling.” Ook daarin ziet Joost Bosman een goede ontwikkeling. “Mensen gebruiken weer hun gezonde verstand bij het kopen van een woning. Tijdens de gekte werden flinke risico's genomen. Als je een bod deed onder voorbehoud van financiering, beperkte dat in veel gevallen je kansen om de woning te bemachtigen.” Bij een dergelijk ondertekend contract moet de aankopende partij 10 procent van de overeengekomen aankoopsom betalen als de financiering toch niet rondkomt. “Ook de bouwkundige keuring werd regelmatig overgeslagen.” Zeker na de overdracht van een woning kan dit veel ellende veroorzaken. 

Voor jongeren alleen is en blijft een huis kopen lastig, weet ook Bosman. “Er zijn wel regelingen zoals de starterslening. Anderen hebben financiële hulp uit hun omgeving.” Bij ouderen ziet de financieel adviseur ook andere oorzaken die de doorstroming belemmeren, omdat oudere soms langer blijven zitten dan misschien goed voor hen is. “Bij hen heb je naast de financiële zaken ook te maken met emoties. Mensen wonen dan vaak al tientallen jaren in hetzelfde huis, dan is het lastig om daar afscheid van te nemen. Dat is dus nog los van de overkill aan informatie die online te vinden is, waardoor ze soms het juiste inzicht missen.”  

Budgetteren

Een ander probleem is volgens Bosman waar ouderen vervolgens naartoe moeten. “Het aanbod aan levensloopbestendige woningen is beperkt.” En op de vraag wat er volgens hem beter zou kunnen: “Kijk ook naar andere mogelijkheden, zoals recreatiewoningen en tiny houses. Ik zie daar overigens vooral bij geldverstrekkers de nodige terughoudendheid. We kijken in Nederland te veel op basis van bestemming. Zodra die afwijkt of anders is, vinden we dat maar lastig.” Daarnaast heeft iedere geldverstrekker zijn eigen regels, weet Bosman. “Vergelijk het maar met een supermarkt, waarbij je verschillende merken hebt voor hetzelfde product, die toch net weer even anders zijn.”  

Een huis kopen is er niet makkelijker op geworden het afgelopen jaar, zoveel is wel duidelijk. De gouden regel die Joost Bosman hanteert, bestaat uit maar 1 woord: budgetteren. “Mensen willen weten wat ze kunnen lenen en hoeveel dat per maand kost. Maar er komt veel meer bij kijken dan alleen dat. Want je hebt te maken met verzekeringen, je moet ook boodschappen doen, de energierekening is tegenwoordig fors, een keer op vakantie is ook wel leuk. Uiteindelijk is het de vraag wat je niet alleen kan, maar ook wil betalen om te wonen. Soms willen mensen dat eigenlijk niet horen, maar het is wel het eerlijke advies. Mensen die bewust omgaan met hun uitgavenpatroon, komen nauwelijks in de financiële problemen, zo is mijn ervaring. Het is ook gewoon een kwestie van je boerenverstand gebruiken.” 

Strenger

De positieve geluiden voor 2023 tempert Bosman meteen. “Er komt inderdaad meer ruimte om te lenen op basis van inkomen. Maar de hypotheeknormen worden juist weer strenger, ook door de hogere rente.” Toch ziet hij ook positieve ontwikkelingen. “De NHG stijgt mee met de gemiddelde woningwaarde, waardoor mensen die hiervoor in aanmerking komen de laagste rente betalen en een waarborg hebben. Dat geeft net wat meer zekerheid.” 

Als de markt lastiger wordt, dan worden de banken strenger, aldus Bosman. “Op zich is het goed om mensen daarin te beschermen, bijvoorbeeld bij een overbrugging.” Het is immers niet meer zo vanzelfsprekend dat je je huis binnen een maand verkoopt voor minimaal de vraagprijs.  En wat te denken van de verbouwingskosten, die zijn ook flink gestegen door hogere materiaalprijzen. “Het is goed om je huis te verduurzamen, maar daar zitten wel kosten aan die je maandelijks moet ophoesten”, weet Bosman. “Aan de andere kant verdien je die ook weer terug omdat de energierekening lager wordt, en ook je huis wordt meer waard. En wat we nu zien is dat het energielabel van een woning een belangrijk aandachtspunt is voor kopers. Mijn tip is om hoe dan ook altijd te zorgen voor een budget met een plafond.” 

Advies van Joost 

Joost Bosman is al sinds 2000 financieel adviseur en sinds 2011 ook hypothecair planner oftewel hypotheekspecialist. Om een beeld te schetsen: in Nederland zijn ongeveer 20.000 hypotheekadviseurs, maar slechts 1500 hypotheekspecialisten. Voordat zijn eigen onderneming startte, werkte hij bij Nationale Nederlanden. “Je zag toen al steeds meer aandacht voor kostenreductie en minder aandacht voor de klant. Advies op afstand kwam ook steeds vaker voor. Ik had niet meer het gevoel dat ik er voor de klant was. Ik was niet meer gelukkig omdat de creativiteit uit het werk verdween.” 

En dus begon Joost voor zichzelf. “Helemaal op nul, dus zonder klanten. En ik wist niks van ondernemen. Ik heb een flexwerkplek bij Krieger & Witte makelaars. Met hen werk ik veel samen. Zij hebben ook bijgedragen aan mijn succes.” Van zijn huidige klantenbestand komt 80 tot 90 procent van het eiland. “Mensen kiezen voor mij om mijn werkwijze, krijg ik terug van mijn klanten. Een op een klanten begeleiden is waar ik voor sta. Ik ben daarbij heel flexibel en ook buiten kantoortijden beschikbaar, bijvoorbeeld voor een bezoek aan huis. Ik heb daarom dus echt alleen maar leuke klanten. Dat is ook de reden van de naam van mijn bedrijf. Ze krijgen echt advies van Joost.” 

Wonen op Goeree-Overflakkee

De woningmarkt is in rap tempo aan het veranderen. Tegelijk is de woningmarkt essentieel, zeker voor Goeree-Overflakkee. Wonen heeft immers veel invloed op andere voorzieningen, zoals winkels, scholen, bereikbaarheid en bedrijvigheid. Stokt de woningmarkt, dan verdwijnen voorzieningen. In de serie 'Wonen op Goeree-Overflakkee' geven verschillende specialisten vanuit hun vakgebied hun visie op alle veranderingen. Vandaag deel 2: hypotheekspecialist Joost Bosman.