Meditatie: Zijn uw voeten al gewassen?

Lezen: Johannes 13:12-17

Het wassen van de voeten is geen grote of noodzakelijke handeling. Een mens zal blijven leven, ondanks dat zijn voeten na een reis misschien niet worden gekoeld door de verfrissende stroom uit de kan. Het is een kleine daad, een weldadige en verfrissende daad. Het zijn precies zulke dingen die Jezus Christus voor u en voor mij wil blijven doen, als we Zijn volk zijn. We zullen in tijden van nood Jezus in onze kamer vinden, Die nog steeds met een doek en een schaal water klaarstaat. 

Hij wacht op ons, om ons liefdevol te verfrissen. We vragen ons vaak af: Heeft Hij me echt met deze dingen geholpen? Ik durfde zo’n geval als dit niet aan Hem voor te leggen. Ongeloof zal zeggen: ‘Ik durf dat niet nog een keer te doen, Heere, U zult mijn voeten nooit meer hoeven te wassen. Nee, ik durf U niet tot een dienaar te maken voor deze alledaagse dingen. Ik zal de grote zaken van de zaligheid aan U toevertrouwen, maar ik zal dit jaar niet dagelijks komen voor de gewone dingen.’ 

Maar, geliefden, als we dit niet doen, als we in dit komende jaar de grote genade voor kleine aangelegenheden niet willen ontvangen; als we niet willen leven om wonderen van goedertierenheid te ontvangen - wonderen waarvan we voelen dat we er geen recht op hebben, wonderen van genade die alle verwachtingen overtreffen - als we geen leven willen leiden dat bestaat uit tedere barmhartigheid die we volkomen onwaardig zijn, dan, zeg ik u, wast Jezus onze voeten niet en hebben we geen deel aan Hem.

Deze meditatie is ook gepubliceerd in Zondagen met Spurgeon, Apeldoorn, 2019. ISBN: 978 90 8718 1963