Afbeelding

Emmaüs en Exodus openen deze winter hun deuren voor iedereen die warmte nodig heeft

MIDDELHARNIS - Omzien naar elkaar in een gastvrij huis. Dat is de bedoeling van het project ‘de Warme Kerk’ vanuit de Exodus- en Emmaüskerk. Vanuit die beide kerken vertellen Marjan Koert en Bep Winkels (allebei actief voor de diaconie voor hun kerkelijke gemeente) iets over het project. "We zetten de kerk open voor iedereen die -even- warmte nodig heeft."

Door Erwin Guijt

In het project komen een aantal dingen bij elkaar. Allereerst zijn er de hoge energieprijzen en stijgende inflatie. "Die zorgen ook op ons eiland voor (verborgen) armoede", aldus Winkels. "Daarnaast is de tendens van de tijd dat het aantal kerkgangers terugloopt. Dat zorgt ervoor de kerken meer naar buiten kijken, en daarbij ook de samenwerking met elkaar opzoeken. De maatschappelijke betrokkenheid van kerken neemt toe." Dat zien ze beiden als iets positiefs. "Waarom zou je als kerk op je eigen eilandje blijven zitten?"

Humaan

Er is al een tijdlang samenwerking tussen de Emmaüs- en Exoduskerk, bijvoorbeeld rondom de Stille Week. Regelmatig is er ook gezamenlijk overleg. Daar ontstond het idee om iets maatschappelijks te doen, iets wat nodig én actueel was. "Dus hebben we het plan opgevat om de kerk open te stellen voor iedereen die behoefte heeft aan warmte. Daar werd enthousiast op gereageerd." De diaconieën van beide kerken nemen de kosten van de openstelling van de kerken op zich. "Daarnaast hebben we gemeenteleden om een bijdrage gevraagd in onze nieuwsbrief."

De beide kerken bundelden hun krachten in het project. Dat is dus bedoeld voor alle inwoners van Goeree-Overflakkee die, om welke reden dan ook, behoefte hebben aan een warme omgeving. "Ongeacht leeftijd, kerkelijke achtergrond of wat dan ook. Echt iedereen is welkom. In de kerk is het warm en zijn er vrijwilligers aanwezig." Beiden benadrukken dat het geen evangelisatieproject is. "We gaan niet preken of met elkaar zingen bijvoorbeeld. De insteek is niet vanuit pastoraal oogpunt, maar vanuit het humane: omzien naar de medemens."

Groeimodel

Het project start in januari en duurt zoals het er nu uitziet tot en met maart. Het is de bedoeling dat er twee keer per maand een ‘warme kerk’ gehouden wordt, waarbij de beide kerkgebouwen rouleren. Op vrijdag 13 januari is de eerste avond. Die wordt van 18.00 tot 20.00 uur gehouden in de Exoduskerk. Dan volgt op 27 januari de Emmaüskerk, die om dezelfde tijd haar deuren zal openzetten voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Er staat al een team van vrijwilligers klaar, samengesteld uit mensen van beide kerken.

Voor bezoekers is er koffie, thee of fris met iets lekkers daarbij. Tijdens de eerste twee bijeenkomsten zal daarnaast worden geïnventariseerd in hoeverre de bezoekers behoefte hebben aan een warme maaltijd. "Mocht die behoefte er zijn, kunnen we dat in de vervolgmaanden regelen. En mocht het concept aanslaan, kunnen we kijken of we eind dit jaar weer zoiets kunnen ondernemen." Het is een groeimodel, licht Koert toe. "We willen de eerste avonden echt gebruiken om te peilen waar de behoefte zit. En of die er überhaupt is. Want dat weten we nu nog niet."

Drempel

Het is dus nog afwachten in hoeverre de warme kerk ook een volle kerk wordt. Koert benadrukt nogmaals dat niet alleen ouderen welkom zijn. "We hopen juist op een gemêleerd gezelschap. Als mensen gewoon in hun eentje willen zitten, prima. Willen ze een praatje maken of spelletje doen, ook prima." Wanneer is het project volgens de beide dames geslaagd? "Als er een gezellige sfeer hangt en mensen genieten. Natuurlijk hopen we dat veel mensen er gebruik van maken en de drempel laag genoeg is. Heb het lef om te komen, zou ik zeggen. Want iedereen heeft warmte nodig, toch?" Glimlachend: "Dus eigenlijk hopen we dat het helemaal uit de hand loopt. Wees welkom!"

Mensen die het project een warm hart toedragen en een gift willen overmaken, kunnen dat doen op NL75RABO0373712448 ten name van de diaconie Emmaüskerk onder vermelding van ‘Warme Kerk’.

Afbeelding