Tekort aan jongeren is uitdaging op de arbeidsmarkt in regio

REGIO - Het UWV verstrekte in november 213 WW-uitkeringen minder in Rijnmond dan de maand ervoor. In vergelijking met vorig jaar is sprake van een daling met 24,9%. Er bevinden zich maar weinig jongeren in de WW. De jongeren die een WW-uitkering ontvangen komen veelal uit de horeca, klantenservice en productie. Door de vergrijzing gaan meer mensen met pensioen dan er jongeren voor in de plaats komen. Het tekort aan werkzoekende jongeren vormt dan ook een grote uitdaging op de arbeidsmarkt.

Het UWV verstrekte eind november 2022 in Rijnmond 13.535 WW-uitkeringen aan werkzoekenden. Het aantal WW-uitkeringen daalde heel licht in deze maand met een afname van 1,53%. Dat waren 213 WW-uitkeringen. Vooral de uitkeringen in de sectoren: bouw, onderwijs, overheid en de zorg namen in november af. Bij medewerkers persoonlijke dienstverlening, waaronder horecapersoneel en agrarisch personeel deed zich een toename voor.

Gering aanbod

Vooral veel jongeren verloren hun werk door de coronacrisis in de afgelopen 2 jaar, omdat zij meestal een flexibel arbeidscontract hebben en vaker in de horeca en detailhandel werken. Ten opzichte van november 2021 is het aantal jongere WW’ers in Rijnmond in november 2022 met 5,4% gedaald. Op dit moment staan er nog 1.131 jongeren met een WW-uitkering geregistreerd in de regio. Bijna 63% van deze jongeren (718 personen) woont in gemeente Rotterdam. In de gemeenten Schiedam en Vlaardingen wonen respectievelijk 7% en 5% van de WW-jongeren. In de overige gemeenten in de regio Rijnmond liggen deze percentages nog lager.