Schipper Andreas Hameeteman met Johan Grinwis en Gerwin van Sighem (Foto: Matty van Wijnbergen).
Schipper Andreas Hameeteman met Johan Grinwis en Gerwin van Sighem (Foto: Matty van Wijnbergen).

Vrijwilligers KNRM-station Ouddorp blikken positief terug op deelname aan Redders op zee

Algemeen

OUDDORP - Vrijwilligers van de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) uit de stations IJmuiden, Ter Heijde, Marken en Ouddorp stonden de afgelopen maanden centraal in de zesdelige tv-serie van de Evangelische omroep (EO) onder de titel Redders op zee. Zij gaven als ‘hoofdrolspelers’ ook voor hun collega’s in de overige landelijke stations, dat is op ons eiland het station Stellendam, een blik in het reddingwerk waarvoor professionele vrijwilligers 24/7 onbaatzuchtig en vol toewijding paraat staan voor hulpverlening op de Noordzee en het Grevelingenmeer.

Door Jaap Ruizeveld

Dat niet alleen. Behalve spectaculaire actiebeelden werd ook ingezoomd op de impact die het reddingwerk heeft op de directe omgeving en het privéleven. Want als de pieper gaat, moeten de vrijwilligers binnen enkele minuten (tussen 5 en 8 minuten) kunnen uitvaren. Ze moeten direct alles loslaten waar ze mee bezig zijn. In dit artikel een terugblik op de gewaardeerde en succesvolle tv-serie, aan het eind van 2022 gezamenlijk besproken in een teambijeenkomst in het KNRM-station Ouddorp (aan de Stoofweg). Daarnaast was er overigens nog een aanleiding om bij elkaar aan te schuiven. Dat betrof het overhandigen door pr-manager John Brökling van een oorkonde, het opspelden van een medaille en een passend feestdagengeschenk aan KNRM-vrijwilliger Lars Bezuijen voor zijn (inmiddels al meer dan 11 jaar) inzet voor openbare orde en veiligheid bij het Ouddorpse team. (Tekst loopt door onder de foto)


John Brökling speldt medaille op bij Lars Bezuijen (Foto: Jaap Ruizeveld). 

“Duik in het diepe”

In het magazine De Reddingboot (oktober 2022) werd de schijnwerper al gericht op de tv-serie. De bescheiden redders van de KNRM treden niet graag op de voorgrond, maar als zij daarmee het werk van de reddingmaatschappij breder kunnen bekendmaken staan zijn vooraan. Letterlijk in hun functie als redder, figuurlijk als hoofdrolspeler in de tv-serie. Dit alles samengebracht tot “een duik in het diepe”. De voorbereiding, totstandkoming en presentatie van de tv-serie Redders op zee besloeg een tijdsfase van rond de twee jaar. De kick-off was destijds in het hoofdkantoor van de KNRM in IJmuiden. Daar moest worden gepeild welke omroep het programma (een zesdelige serie) zou willen uitzenden en voor wat de invulling betreft welke van de 45 stations in het land er konden worden benaderd. Uiteindelijk viel de selectie uit op de stations in IJmuiden, Ter Heijde, Marken en Ouddorp. Vanaf het begin is er in een goede constructieve sfeer aan de opbouw van de actiebeelden gewerkt. “Er zijn talrijke opnamen gemaakt, waaruit in overleg keuzen zijn gemaakt. Je hoopt eigenlijk dat het materiaal dat nu nog op de plank ligt ook nog een keer kan worden uitgezonden.”

Vreugde en verdriet

De KNRM-vrijwilligers (in Ouddorp 24 man sterk) voelen zich in het team als ware in een grote familie. “Je kent elkaar, deelt lief en leed en weet wat je bij de inzet op meer en zee feilloos van elkaar mag en kan verwachten. Bij heftige acties is er bij terugkeer aan de wal altijd ruimte om emoties gezamenlijk te kunnen verwerken, een aai over de bol of een hand op de schouder. Nazorg is een belangrijk facet in het leven van de redders waar elke minuut telt om mensen in nood te kunnen helpen. Meestal (vanuit Ouddorp tussen 150-180 uitrukken per jaar op Grevelingenmeer en Noordzee) zijn de acties succesvol, dan kan de duim omhoog, maar in een enkel geval, zoals in de tv-serie is getoond, moest ondanks reanimatie van een vrouwelijk slachtoffer, het leven uit handen worden gegeven. Dat is voor de nabestaanden en direct betrokkenen heel verdrietig, maar het heeft ook diepe impact op de crew van de reddingsboot (boten)”, vertellen John Brökling en de vrijwilligers. “Dan moet je samen sterk staan.” De samenwerking met hulpdiensten op de wal, de Kustwacht bij alarmering, inschakelen van een helikopter en gezamenlijke inzet op zee met de collega’s in Stellendam is prima. Voor wat dit laatste station betreft (in 2021 zijn daar 113 reddingen geregistreerd) is vooral inzet bij ongelukken nabij het Slijkgat (verzanding) aan de orde. (Tekst loopt door onder de foto)


Het team vrijwilligers in KNRM-station Ouddorp in de loods aan de Stoofweg (Foto: Jaap Ruizeveld).

Invulling bijdrage

Terug naar station Ouddorp met de loodsen aan het Grevelingenmeer (bij de haven) en aan de Stoofweg voor uitruk naar de Noordzee, tot en met de Brouwersdam. In het team is - voorafgaand aan de start van de tv-opnamen - intern zorgvuldig overlegd hoe de insteek zou worden ingevuld. Daarbij zijn centraal drie vrijwilligers gepositioneerd, vertelt John Brökling. Schipper Andreas Hameeteman (50), al een kwarteeuw bij de KNRM, Gerwin van Sighem (35) en 16 jaar in dienst en Johan Grinwis (28) inmiddels 8 jaar vrijwilliger. De elementen ervaring en opleiding speelden bij deze inzet een rol. In 5 van de 6 uitzending waren zij vanuit het Ouddorpse station in actie en centraal in beeld.

Positief en betrokken

Wat zijn de reacties op de tv-serie? “Heel positief en betrokken”, vertellen de vrijwilligers. “We konden als team ons ‘eigen’ werk doen met de camera’s op de boten en de GoPro op het overlevingspak. En uiterst belangrijk: er was bij het selecteren van de beelden een goede terugkoppeling en inbrengmogelijkheid. Ja, er zijn wel beelden weggelaten, maar dat alles in respectvol overleg. En wat zeker benoemd moet worden is dat de buitenwacht, de bewoners, in dorp en eiland een eerlijk, niet gespeeld beeld kregen van wat zich bij een reddingsactie op zee en meer afspeelt.” Vertolkt in opmerkingen als: ‘Wij wisten niet wat jullie daar op het water deden.’ Ook is er waardering voor de inkijk, de impact, die het reddingswerk heeft op het thuisfront. Dat maakte de tv-serie niet alleen boeiend maar levensecht, als daar voor de vrijwilligers de pieper op het werk of thuis gaat.

De KNRM-vrijwilligers verrichten snel, professioneel en kosteloos hun reddingwerk. De organisatie werkt zonder overheidssubsidies en is afhankelijk voor inkomsten door vrijwillige bijdragen, steun van donateurs, giften en legaten. Bankrekening: NL40 INGB 0000 0263 63.

Jaarcijfers KNRM over 2022

De KNRM maakte dinsdag de jaarcijfers van de reddingsstations over 2022 bekend. Het Ouddorpse station kwam in totaal 109 keer in actie, waarbij 178 mensen en 4 dieren werden geholpen of gered. Station Stellendam rukte vorig jaar 68 keer uit en redde of hielp daarbij 114 mensen en 7 dieren. In totaal zijn de Nederlandse reddingstations 2.524 keer ingezet, een stijging van 10 procent ten opzichte van 2021 (toen 2.292). In 2022 werden in totaal 4.005 mensen geholpen of gered door de KNRM. Hier is een stijging van 12 procent te zien ten opzichte van 2021 (toen 3.552). Opmerkelijk is verder de sterke stijging van het aantal zoekacties: 37 procent meer dan het jaar ervoor. In totaal werd 240 keer verzocht te zoeken naar vermiste personen of onduidelijke noodoproepen. In 220 gevallen was de vermiste uiteindelijk al terecht, of was sprake van loos alarm. In 20 gevallen werden daadwerkelijk personen aangetroffen. In 7 gevallen bleek de vermiste overleden. In totaal werden 41 personen gered bij zoekacties.