De woning ging in vlammen op (Foto: Erwin Guijt).
De woning ging in vlammen op (Foto: Erwin Guijt).

Uitslaande brand verwoest woning aan Oudelandsedijk

Algemeen

OUDE-TONGE - In de nacht van 28 op 29 december kwam om een paar minuten over twee een melding binnen over een brand in een pand aan de Oudelandsedijk. De melding werd gedaan door twee automobilisten die een oranje gloed zagen en poolshoogte gingen nemen. Eenmaal gearriveerd bleek een leegstaande woning vlam te hebben gevat.

Door Erwin Guijt

Door de harde wind kon de brand snel om zich heen grijpen. De brandweer schaalde op naar een middelbrand, en er kwam een groot watertransport in verband met de waterwinning. Rond dat tijdstip sloegen de vlammen al uit het dak van het huis. Om half drie werd er een adviseur gevaarlijke stoffen opgeroepen, omdat er mogelijk asbest in het pand aanwezig zou zijn. Rond 3.00 uur stortte een deel van het dak in. Ook de naastgelegen schuur had vlam gevat. Rond kwart voor vijf werd uiteindelijk het sein ‘brand meester’ gegeven. De brandweer was nog wel een tijd bezig met nablussen, het pand moet als verloren worden beschouwd. 

Bij de brand is asbest uit het dak vrijgekomen. De volgende dag is gekeken waar dat in de omgeving is neergekomen, waarna het door het Waterschap Hollandse Delta is opgeruimd. Het is nog niet bekend hoe de brand kon ontstaan, er vielen geen gewonden.