Afbeelding

Kleinste leerlingen van De Inktvis kweken zelf eiken en kastanjes

DIRKSLAND – Kastanjes, eiken, tamme kastanjes: over twee, drie jaar zijn het boompjes van een meter hoog en kunnen ze de volle grond in, bijvoorbeeld langs de nieuwe Staakweg, de fietspaden in de polder of de weg tussen Dirksland en Stellendam. Maar eerst moeten de kastanjes en eikels ontkiemen in een potje. Drie groepen 1 en 2 van obs De Inktvis in Dirksland deden er alles aan om dit te laten gebeuren.

De kinderen – ongeveer zestig in totaal – gingen dinsdag op bezoek bij een van de volkstuinen aan de Philipshoofjesweg. Daar vulden ze een potje met aarde en deden er naar wens een kastanje of een eikel in. Labeltje erbij, potje neerzetten – en klaar. Althans, klaar voor dit moment. Volgend voorjaar volgt een tweede bezoek om te kijken hoe ver de boompjes al gegroeid zijn. Een jaar later kunnen de kinderen de boompjes verpotten. En daarna, ja, dan is het een kwestie van planten, als de gemeente of het waterschap het goed vindt. Voordat het uitje naar de volkstuin plaatsvond, waren de kinderen in de klas al bezig geweest met dit project.

Goed voor de natuur

Juf Cindy: “Bomen zijn belangrijk voor de duurzaamheid, terwijl we een tekort aan bomen hebben op Goeree-Overflakkee. Dus moeten we kinderen van kleins af aan bijbrengen om goed te zijn voor de natuur en ervoor zorgen dat er voldoende bomen zijn.” Het bomenplantproject is een initiatief van Dirkslander Peter Jelier. Voor volgend jaar heeft Jelier een subsidie aangevraagd bij de dorpsraad van Dirksland. Nu al kon hij rekenen op ondersteuning van Sandee Groen, die de bloempotten en potgrond sponsorde, Jan Vroegindeweij, die zijn volkstuin beschikbaar stelde, en volkstuinvereniging Klein Grondbezit, die ervoor zorgde dat alle kinderen dinsdag een mandarijn kregen én de verdere verzorging van de opgroeiende boompjes op zich neemt. Wie ook een boompje wil planten, kan contact opnemen met Peter Jelier: peterjelier@gmail.com. Kastanjes, eikels en tamme kastanjes zijn er genoeg.