V.l.n.r. Ab van der Veer (directeur) en Gert Klok (hoofdredacteur) van Eilanden-Nieuws ontvangen uit handen van Bart van Dam een taart namens Digibron.
V.l.n.r. Ab van der Veer (directeur) en Gert Klok (hoofdredacteur) van Eilanden-Nieuws ontvangen uit handen van Bart van Dam een taart namens Digibron.

Archief Eilanden-Nieuws ondergebracht bij Digibron

MIDDELHARNIS - Meer dan 317.000 artikelen die sinds de oprichting in Eilanden-Nieuws zijn gepubliceerd, zijn sinds kort allemaal terug te lezen op Digibron. Vorige week werd dit moment gevierd met taart en een presentatie van Wessel Blokzijl en Bart van Dam.

Digibron is onderdeel van Erdee Media Groep. In het Digibron-archief zijn naast alle artikelen van Eilanden-Nieuws onder meer ook de artikelen uit het Reformatorisch Dagblad en verschillende kerkelijke uitgaven zoals de Saambinder en de Waarheidsvriend te vinden, al dan niet achter de betaalmuur.


Het is een monnikenwerk om alle pagina’s uit het enorme archief van Eilanden-Nieuws om te zetten naar leesbare tekst. Daarvoor werd een speciaal bedrijf ingeschakeld, vertelden Blokzijl en Van Dam tijdens de bijeenkomst. Het resultaat mag er echter zijn, want zoeken naar oude artikelen uit Eilanden-Nieuws kan op Digibron beter dan ooit. Tot 2020, want de artikelen uit Eilanden-Nieuws worden met een vertraging van twee jaar verwerkt in het digitale archief.


De aanwezige medewerkers van Eilanden-Nieuws kregen een uitgebreide presentatie over alle mogelijkheden van Digibron, zowel voor geïnteresseerde lezers als voor de medewerkers. Omdat alle teksten zijn ‘ingescand’, zijn ze nog niet allemaal foutloos, lieten Van Dam en Blokzijl zien. “Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘Middelharnis’ is het raadzaam om ook ‘Middelhamis’ als zoekopdracht mee te nemen. Bij het inscannen gebeurt het wel eens dat de letters r en n per ongeluk aan elkaar worden geplakt.”


Het mooie van Digibron is dat alle teksten alsnog handmatig verbeterd kunnen worden. Geïnteresseerden die taalkundig goed onderlegd zijn, het leuk vinden om oude teksten uit de krant terug te lezen en waar nodig te verbeteren (op vrijwillige basis), kunnen zich alvast melden bij de redactie via redactie@eilandennieuws.nl.