Afbeelding
Foto:

Ingezonden: Spuiplein


Wij, mijn echtgenote en ik, wonen aan het Nieuwepad. Onze tuin grenst aan het Spuiplein. Het Spuiplein is van de gemeente dus zijn wij 'buren' en buren informeren normaal persoonlijk welke veranderingen er komen.

Zo niet de gemeente; we hadden het wel op prijs gesteld, dus op naar 'onze buren', de Raadsvergadering waar we hoorden dat er goed contact geweest is met de omwonenden. Nou, dan zijn ze er toch wel eentje vergeten; ons! Na een rondje buurtbewoners en winkeliers blijkt dat er meer zijn die zich niet gehoord voelen. Het schaadt wel het vertrouwen in de gemeente.

Als het plan wordt goedgekeurd, kan men zich afvragen of de nieuwe bewoners blij zullen zijn met de geluiden die bij het bevoorraden vrijkomen, soms wel al om 6.00 uur. En wat te denken van de geluiden van de horeca op vrijdag- en zaterdagavond met het gevolg dat er dan geklaagd gaat worden. En wie zijn dan de dupe? Juist: de winkeliers.

Er wordt dan wel als compensatie voor verloren parkeerplaatsen een nieuw parkeerterrein aangelegd aan de Sommelsdijkse Havendijk, dat zou dan maar 40 meter verder zijn als het oude parkeerterrein. Hoe is dat gemeten? En de winkels en horeca aan het begin van de dijk? 40 meter?

De concurrentie is groot en bij betere parkeergelegenheid zal er worden uitgeweken naar andere plaatsen, zoals bijvoorbeeld Hellevoetsluis waar parkeerkeergelegenheid zeer dichtbij de winkels is. Na 35 jaar middenstandservaring weten we dat veel mensen het liefst in de winkel parkeren dan tien stappen verder en we hebben een goede middenstand nodig.

Er zijn berekeningen dat het nieuwe parkeerterrein voldoende zou moeten zijn, maar met de flexwoningen erbij en niet te vergeten de nieuwe appartementen aan Kaai, Spuiplein, Nieuwepad en de diverse B&B's erbij is de vraag of daar ook rekening mee gehouden is. Wat komt er nog meer bij wat parkeergelegenheid nodig heeft wat wij nog niet weten?

Dat vergroening en parkeren goed samen gaat heeft de jaren ervaring in ontwerpen en beheren van groenvoorziening mij geleerd. Een voorbeeld van groen en parkeren zagen we bij het Sportcomplex in Zierikzee; een goed voorbeeld waar je met plezier wilt parkeren zo kan het ook hier worden. Ook veel goedkoper dan de 4,5 miljoen die wordt geschat.

Is dat verantwoord op dit moment? Wordt er toch gebouwd? Terwijl de rondweg niet gereed is ter ontlasting van Langeweg en Hobbemastraat en andere toevoerwegen? Is het geen goed idee om het hele bouwplan op te pakken en ergens anders neer te zetten?
Het parkeerterrein op te knappen en te vergroenen met mogelijkheid dat het regenwater weg kan en de temperatuur op peil blijft?

E.H. Duran
Middelharnis