Hoe houd je het warm?

De dagen worden korter en de temperatuur neemt steeds meer af. Dit betekent dat wij mensen ook vaker de warmte opzoeken. In deze tijd best een spanningsveld, aangezien je de kachel niet te hoog wilt zetten met de huidige energieprijzen.

Maar hoe doen vogels dit eigenlijk in de winter? Vogels zijn warmbloedige dieren met een veel hoger metabolisme en dus een hogere lichaamstemperatuur dan mensen. Hoewel de exacte meting varieert voor verschillende vogelsoorten, is de lichaamstemperatuur van de gemiddelde vogel 105 graden Fahrenheit (40 graden Celsius). De lichaamstemperatuur kan gedurende de dag variëren, afhankelijk van het klimaat en de activiteit. Of het nu gaat om een grote buizerd of een kleine roodborst, iedere vogel heeft verschillende manieren om efficiënt warm te blijven.

Fysiek bieden vogelveren een topisolatie tegen de kou. De olie die veren van vogels uit hun klieren bedekt, zorgt voor isolatie en waterdichting. Ook de benen en voeten van vogels zijn bedekt met gespecialiseerde schalen die het warmteverlies minimaliseren. Vogels kunnen ook de temperatuur van hun benen en voeten apart van hun lichaam regelen door de bloedstroom naar hun ledematen te beperken, waardoor warmteverlies wordt verminderd. En vogels bouwen vetreserves op tijdens de herfst zodat ze extra energie opdoen voordat de winter invalt.

Ook in hun gedrag kunnen vogels zich weren tegen de kou, bijvoorbeeld door hun veren uit te dippen om luchtzakken te creëren voor extra isolatie. Vaak zien ze er dan dik en gezwollen uit. Soms zie je vogels rillen. Niet van de kou maar om hun stofwisseling te verhogen en meer lichaamswarmte te generen als een kortetermijnoplossing voor extreme kou. Veel kleine vogels verzamelen zich ’s nachts in grote kudden en verdringen zich samen in een kleine, nauwe ruimte om lichaamswarmte te delen. Ze nestelen zich in struiken, bomen of lege vogelhuisjes om zo warmte te besparen.

Zelf kun je de vogels ook helpen, bijvoorbeeld door goed eten en vloeibaar water aan te bieden en voor goed onderdak te zorgen: plant groenblijvende struiken en naaldbomen in de tuin of hang een nestkast op.

En wil je het zelf warmer krijgen? Trek er dan eerst lekker op uit, buiten in de natuur. Ook dan krijg je meer energie. Zoek je nog een leuke wandeltip? Ga mee met de winterse wandeling op zaterdag 10 december langs duinen en strand in de Duinen van Goeree. Je wordt beloond met een lekkere kom warme soep bij Paal 10. Kijk voor meer informatie op www.natuurmonumenten.nl/goeree/agenda.