Afbeelding

RegioOndernemers Woord & Daad te gast bij Esselink

Algemeen

MIDDELHARNIS - Vorige week dinsdag 15 november was er een bijeenkomst van RegioOndernemers Goeree-Overflakkee in Bouwcenter Esselink. De bijeenkomst trok zo’n dertig aanwezigen en was verdeeld in twee onderdelen: eerst kregen de bezoekers een rondleiding door Bouwcenter Esselink, daarna werd vanuit Woord & Daad iets verteld over een project dat door de RegioOndernemers gesteund wordt. Een verslag.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Voor de rondleiding wordt de groep in twee delen gesplitst. De ene helft krijgt onder leiding van Taco van Dieren (directeur Esselink) een tour door het magazijn en winkel. De andere helft bezoekt de showroom, en krijgt daar tekst en uitleg van Kees Hartman, hoofd showroom bij Esselink. In een rap tempo worden de bezoekers langs allerlei soorten tegels, kranen en vloertjes geleid. De meeste klanten van Esselink zijn werkzaam in de aannemerij, maar ook particulieren kunnen er terecht.

Klimmen
Hartman: “Er zijn nu twee zaken die een enorme vlucht nemen. Dat zijn een toilet met een douchefunctie en infraroodverwarming in de douche. Bij dat laatste hangt er vaak een wandpaneel in de doucheruimte, dat een behaaglijke warmte afgeeft.” Een grappenmaker: “Kun je dan koud douchen?” Bij Esselink kunnen mensen op basis van hun budget verschillende niveaus badkamers zien, om zo een beeld te krijgen waar ze een beetje aan moeten denken. “Het is best moeilijk beeldend te denken. Soms willen mensen veel te veel met een kleine ruimte.” Met een glimlach: “Maar als je iedere keer over de wc heen moet klimmen om bij de douchecabine te komen, is dat niet heel praktisch.”
Esselink is opgericht in 1913 en inmiddels een familiebedrijf in de handen van de vierde generatie, vertelt Van Dieren als het gezelschap weer bij elkaar in één zaal is gekomen. Zeker na de Watersnoodramp was er een grote behoefte aan bouwmaterialen op het eiland. Inmiddels telt het verschillende vestigingen in zuidwest-Nederland, al is de hoofdlocatie nog steeds op het eiland. Afgelopen jaar werd een nieuwe vestiging in Hardinxveld-Giessendam geopend. Ten slotte vertelt Van Dieren nog iets over de betrokkenheid vanuit Esselink bij hulporganisatie Woord & Daad.

Felle regenbuien
Dan neemt Lourens van Bruchem van die organisatie het woord. De RegioOndernemers van Goeree-Overflakkee zijn namelijk een groep ondernemers van het eiland die ‘netwerken tegen armoede’, zoals voorzitter Ab van der Veer het later uitdrukt. Zij komen regelmatig bij elkaar om te netwerken, van elkaar te leren én een goed doel te ondersteunen. Dat is nu Drops4Crops in Benin, een relatief klein land in Afrika. Een groot deel van de bevolking werkt daar in de landbouw, maar landbouw bedrijven wordt door onvoorspelbaar weer (periodes van droogte afgewisseld met felle regenbuien) steeds lastiger.
Daarom werkt Woord & Daad aan efficiënter watergebruik in een aantal droge regio’s. In die regio’s is er veel armoede en een lang droogteseizoen. De christelijke hulpverleningsorganisatie wil daarom helpen bij goed watermanagement, zodat de boeren het hele jaar voldoende water beschikbaar hebben. Op verschillende demo-velden wordt bijvoorbeeld geëxperimenteerd met verschillende vormen van irrigeren.

Reis
Van Bruchem: “Als alles goed gaat kan ik volgend jaar wat foto’s laten zien van grotere demo-velden. Vanzelfsprekend zullen we die dan met jullie delen. We zijn dankbaar met jullie hulp.” Er volgen nog een aantal vragen vanuit de zaal. Tevens wordt het idee geopperd dat de ondernemers van het eiland wellicht gezamenlijk een schuur kunnen sponsoren. “Dat brengt het project dichterbij, en maakt het praktisch en tastbaar.” Een reis naar Benin hoort op termijn wellicht ook tot de mogelijkheden, laat de projectmanager van Woord & Daad weten. Ten slotte zijn er nog een aantal vragen over de RegioOndernemers, en hoe je je daarbij kunt aansluiten. Voorzitter Van der Veer beantwoordt de vragen graag, en heeft daar onder het eten (er wordt bij Esselink een heerlijk buffet gehouden) alle tijd voor.