Afbeelding

Bijzonder kunstwerk te koop tijdens Ontmoetingsdagen Exoduskerk

Cultuur

SOMMELSDIJK - Tijdens de Ontmoetingsdagen van de Exoduskerk wordt er een bijzonder kunstwerk aangeboden: een gesigneerde kleurenets van Anton Heyboer (1924-2005) van de Grote of Sint Bavo Kerk te Haarlem. Dit ‘vroegwerk’ van de schilder is gemaakt rond 1948.

“Wij zijn heel blij met het bijzondere kunstwerk en er zit waarschijnlijk nog meer in het vat”. Dit zijn de woorden van één van de organisatoren van de Ontmoetingsdagen, de kunst-, curiosa- en snuffelmarkt van de Exoduskerk in Sommelsdijk. “Via inschrijving/veiling kan deze ets in uw bezit komen. Het tijdslot is zaterdag 5 november om 15.00 uur.”

Anton Heyboer is vooral bekend van zijn latere werk en van zijn excentrieke levenswijze met zijn bruiden in Den Ilp. Het kunstwerk dat de Exoduskerk heeft gekregen van een gemeentelid is gemaakt in de periode dat Heyboer optrok met een andere kunstenaar: de tekenaar/schilder Arnout (Nol) van Gilst, die ook in Haarlem werkte. “Heyboer heeft zichzelf het etsen aangeleerd en experimenteerde met kunstvormen. De periode met Van Gilst was belangrijk in zijn ontwikkeling tot schilder. Dit vroege werk is ook niet vergelijkbaar met de kunst uit zijn latere periode. Dat deze man talent had, staat buiten kijf. Zeker wanneer je daarbij zijn roerige leven, het oorlogstrauma en opname in het psychiatrische ziekenhuis in Bloemendaal daarin beschouwd”, aldus de organisatie van de kunstmarkt.

Het kunstwerk, “een uniek aanbod voor de kunstliefhebber” is te bewonderen op vrijdagavond 4 en zaterdag 5 november tijdens de ontmoetingsdagen van de Exoduskerk.