Buurman & Buurman

Met mijn kleinzoons kan ik altijd genieten van de animatieserie ‘Buurman & Buurman’. Een stel dat altijd aan het klussen is en door stomme onhandigheid in allerlei hilarische situaties belandt. Maar dat terzijde.

Mijn echtgenote is verleden week met de buurvrouw in onze auto naar ons vakantiehuisje in Frankrijk vertrokken. Mijn buurman en ik, wij moeten nog een paar dagen werken, vertrekken komende donderdag met zijn auto.

Vooruitlopend op haar vertrek heeft mijn vrouw op zolder haar koffers gepakt. Onvoorstelbaar wat daar altijd in mee gaat. Ze lijkt voorbereid op alle klimaatgebieden en op een wereldreis van minimaal een half jaar, terwijl ze toch maar 14 dagen op vakantie gaat. Mijn nederige taak bestaat uit het sjouwen van de koffers en een goede verdeling van de potplanten (ook die gaan mee) en (ook nog) de handbagage in de kofferbak. Ondertussen, we stonden die ochtend heel vroeg op, leek het me handig ook de trap eens goed in de lak te zetten. Ik ben, nu ik half gepensioneerd ben, in het hele huis aan het schilderen: deuren, lambriseringen, balken, alles krijgt een beurt. ’s Ochtends om 10:00 uur was de klus al geklaard. Ik had de trap al eerder geplamuurd en gegrond. De treden nu eens niet om en om geschilderd, maar allemaal. Gewoon boven beginnen en beneden eindigen. Ik zou ’s avonds pas laat thuiskomen en dan zou de verf voldoende uitgehard zijn om belopen te kunnen worden. Toch maar onderaan de trap de boel geblokkeerd, want we hebben een hond die wel eens enthousiast naar boven wil rennen. Mijn vrouw hoefde daar niet meer te zijn.

Zij en de buurvrouw dronken alvorens te vertrekken nog een kop koffie, waarna ik met wat nagekomen handbagage naar de auto liep. De bandenspanning had ik al eerder gecontroleerd en de tank zat barstensvol, want in Frankrijk is het lastig tanken. Ook de buurvrouw had de nodige bagage, maar de achterklep ging nog dicht. Oeps, er moest toch nog iets bij: een paar extra laarzen. De klep weer open en toen achter mijn rug de vraag: “André, waar staat de blauwe koffer?”