Beeld: Gemeente Goeree-Overflakkee
Beeld: Gemeente Goeree-Overflakkee Foto:

Raad wil helder inzicht wat waar komende tijd wordt gebouwd

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de oordeelvormende fase van de raad was afgelopen donderdag ook de informatieverstrekkende brief van het college geagendeerd over de Koop- en ontwikkelovereenkomst Heerlijk Haringvliet. Het agendapunt was voor de raad aanleiding voor een dringend pleidooi om een helder inzicht te krijgen waar wat de komende jaren wordt gebouwd.

Door Jaap Ruizeveld

Onze krant besteedde recent al aandacht aan Heerlijk Haringvliet. Kort samengevat: de gemeente tekende in maart van dit jaar met ontwikkelcombinatie Estate Invest – Zeelenberg Architectuur een koop- en ontwikkelovereenkomst voor de Gebiedsontwikkeling Heerlijk Haringvliet. Na publicatie over de voorgenomen verkoop kwamen acht zienswijzen binnen, die niet tot een ander collegebesluit leidden. Ook is er geen kort geding bij de Rechtbank ingesteld. De koop- en ontwikkelovereenkomst is definitief. De grond zal bij akte passeren nadat het bestemmingsplan onherroepelijk is.

Inloopavond

Het college zal het ontwerpbestemmingsplan vóór 1 januari 2023 ter inzage leggen. In opdracht van de ontwikkelaar is een voorontwerpbestemmingsplan opgesteld. Het college heeft hiermee ingestemd. Het voorontwerp wordt 4 werken ter inzage gelegd. In die periode wordt ook een inloopavond voor omwonenden en geïnteresseerden georganiseerd. Inmiddels heeft Zeelenberg Architectuur ook een concept beeldkwaliteitsplan gemaakt. Het beeldkwaliteitsplan wordt, nadat het eerst is voorgelegd aan de Commissie Ruimtelijke kwaliteit, samen met het ontwerpbestemmingsplan begin december 2022 ter visie gelegd.

Inzicht in bouwplannen

Het agendapunt was aanleiding om vanuit de raad een dringend pleidooi te houden voor een helder inzicht in het woningaanbod in de gemeente. Waar wordt wat gebouwd en voor welke doelgroepen. Omdat het gaat over veel oude plannen die al jaren lopen is het nuttig de historie daarbij te beschrijven. Portefeuillehouder Markwat zegde toe een informatiebrief te zullen zenden. Over de vertraagde gebiedsontwikkeling aan de Noordrand stelde hij dat het nooit de bedoeling is geweest hier sociale huurwoningen te realiseren. De grond is verkocht zoals is beschreven. Het organiseren van een dialoogbijeenkomst waarin de bouwprogramma’s en projecten in de gemeente inzichtelijk worden gepresenteerd, werd als duidelijke raadswens neergelegd.