Kees Oost overhandigt Bram Akershoek bloemen en een boekenbon.
Kees Oost overhandigt Bram Akershoek bloemen en een boekenbon.

Bram Akershoek neemt afscheid als organist Gereformeerde kerk Ouddorp

Algemeen

OUDDORP - Het was zondag “een gewone morgendienst, maar toch ook weer niet”, zoals predikant C.W. Hoek in de Nieuwsbrief van de Gereformeerde kerk Ouddorp aangaf. Bram Akershoek (75), vele tientallen jaren hoofdorganist in deze kerkelijke gemeente en in totaal zo’n 60 jaar nauw betrokken bij de begeleiding van de lofzang, kreeg met een feestelijk accent en warme dankwoorden een gericht afscheidsmoment. 

Door Jaap Ruizeveld

De bescheiden organist had al begin 2021, in de covid-periode, zijn besluit kenbaar gemaakt om zijn passie “het begeleiden van de kerkelijke gemeente in zang en gebeden die naar de Vader in de Hemel mochten klinken” af te willen sluiten.

Met een humoristisch tintje gaf hij toen aan dat hij geen ontslagvergunning behoefde in te dienen, want een officiële aanstelling was er ook niet geweest. Na genoemde corona-jaren was er nu de gelegenheid om organist Akershoek uit te luiden. Nog één keer als muzikale begeleider in de ‘gewone’ kerkdienst nam hij plaats op zijn vertrouwde orgelbank. Met liederen die hem lief en dierbaar zijn zoals ‘Abba Vader’, ‘Vaste rots van mijn behoud’ en ‘Blijf mij nabij’. Ds. Hoek predikte over de Psalmen centraal toewerkend naar psalm 150, Loof de Heer. Hij wees op de veranderingen in de kerkzang en gaf uitleg over het woord psalmen dat letterlijk lofliederen betekent.

Onderscheiden

Bram Akershoek heeft in de Gereformeerde kerkgemeenschap Ouddorp meerdere taken mogen vervullen. Zo was hij ouderling, diaken en kerkrentmeester en ook nu is hij nog actief als archivaris. In 2015 kreeg hij namens het hoofdbestuur van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk beheer in de PKN een oorkonde en een draaginsigne in goud met briljant uitgereikt voor zijn jarenlange inzet als organist. Dit op voordracht van het college van kerkrentmeesters in de Gereformeerde Kerk Ouddorp.

Eer en dank brengen

Nog verder terug in de tijd was hij in de periode 1956-1963 ’pomper’ voor de luchtvoorziening van het kerkorgel. In 1963 werd hij vaste organist. Inmiddels beschikt de kerk over een team van organisten dat in de erediensten, bij vreugdevolle maar ook verdrietige gelegenheden, bij bidden/danken, vieren en bij speciale diensten voor de muzikale begeleiding kunnen worden ingezet. “Het ging en gaat mij niet om het orgel maar om gezamenlijk met de gemeente in muziek en zang de Vader in de Hemel eer en dank te brengen”, stelt Bram Akershoek. Hij had in de loop der jaren contacten met meerdere collega-organisten die in de Gereformeerde kerk ook diensten hebben begeleid, zoals Piet Westhoeve, Kees Grinwis, Jan Bezuijen en de laatste jaren met Martin Kollf en de leden in het organistenteam. “Na dit afscheidsmoment blijf ik in de kerk verder met onze gemeente onder aan de (orgel)trap”, gaf Akershoek aan. 

Na afloop van de kerkdienst werd ruim gebruikgemaakt van de mogelijkheid om Bram en Riet Akershoek de hand te drukken.