De Ouddorpse haven vanuit de lucht (Foto: bjornmierop.nl).
De Ouddorpse haven vanuit de lucht (Foto: bjornmierop.nl).

Stichting ter Bescherming van het aanzicht van de Ouddorpse Haven opgericht

Algemeen

OUDDORP - Eind augustus hebben bewoners en gebruikers van de pittoreske Ouddorpse Haven een stichting opgericht om de sfeer en het kenmerkende aanzicht van de haven te beschermen. Zij zijn trots op hun mooie buurtschap waar wonen, werken en recreëren in alle gemoedelijkheid door elkaar lopen.

De haven van Ouddorp is aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw toen de visserij belangrijk werd voor Ouddorp. Het Grevelingen was toen nog een woeste zeearm met getij. Langs de kade kwam al snel een rij woningen met pakhuizen. En natuurlijk waren er ook twee cafés. Gedwongen afbraak op last van de Duitsers in 1944 en de verwoestingen van de Watersnoodramp maakten dat na 1953 nieuwbouw moest plaatsvinden. In de loop van de jaren zijn die woningen vergroot en verfraaid. Na de aanleg van de Brouwersdam verhuisde de visserij grotendeels naar de buitenhaven van Stellendam en kreeg de Ouddorpse haven een functie als jachthaven.

“Wie wandelend, op de fiets of per auto de haven betreedt, wordt getroffen door het eigen karakter van de bebouwing en door de activiteit die de combinatie van wonen en bedrijvigheid met zich meebrengt”, aldus de stichting. “Op de Ouddorpse Haven is het bijna nooit leeg of saai. Vanaf het terras van het openbare clubhuis van Watersportvereniging Goeree is het uitzicht op het Grevelingenmeer en op de haven een lust voor het oog.” Graag houden de bewoners dat zo. Daarom hebben zij de Stichting ter bescherming van het aanzicht van de Ouddorpse Haven (SBOH) opgericht, “om samen bij te kunnen dragen aan de toekomst van dit bijzondere eilandelijke buurtschap”.