Afbeelding

Wim Huizer wint Grote Prijs De Kuif met een-twee-drietje

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Wim Huizer boekte een zeldzaam knappe overwinning bij de Grote Prijs De Kuif. De drie snelste duiven landden allen in zijn Nieuwe-Tongse hok.

De zogeheten navluchten staan in de duivensport voor het jaarlijkse slotakkoord van het seizoen. Vijf concoursen, dit jaar vanwege de hitte teruggebracht tot een viertal, die garant staan voor spektakel, immers zowel de oude als de jonge duiven mogen worden ingemand voor deze wedkampen, waarvan de verste een afstand heeft die de grens van 200 km niet overschrijdt. Niet zelden worden de doorgewinterde oude snelheidsrakkers afgetroefd door hun eigen kroost, dat vol bravoure al hun talenten aanwendt om zo spoedig mogelijk huiswaarts te keren. Een luisterrijk onderdeel van deze sport, waarop vogels die nog in een puike conditie verkeren kunnen schitteren.

Met een zwakke zuidenwind op de staart werden zondag 11 september +/- 18.000 postduiven in vrijheid gesteld in het Noord-Franse gehucht Niergnies, sinds enkele jaren een vaste losplaats in de duivensport. Met snelheden van ruim 80 km per uur stoven de ranke reisduiven over de weidse Franse en Belgische landerijen op weg naar hun vol verlangen én nerveus wachtende eigenaren. Na 2 uren en 14 minuten buitelden twee dames op de treeplank van het hok van Wim Huizer in Nieuwe-Tonge.

Nauwelijks bekomen van de verbazing, piepte de constateur nog een keer ten teken dat nummer drie was gearriveerd, andermaal een vrouwtje. Al snel bleek dat het trio madammen hun baasje een glorieuze overwinning in drievoud had bezorgd, iets wat zelden voorkomt in de duivensport, immers de concurrentie is moordend én van een hoge kwaliteit. Ook in het Samenspel Zuid-Hollandse Eilanden gooiden Wims duiven torenhoge ogen met de plaatsen 1, 2 en 9 (749 duiven). Bovendien won de snelste van de drie, de NL 2021 - 1164706, de begeerde Grote Prijs Onderhoudsbedrijf De Kuif.

De zegevierende Wim Huizer kan wederom terugzien op een fantastisch duivenjaar, waarbij hij de titel Keizerkampioen van De Combinatie uit Middelharnis op een haar na miste en moest laten aan de evenzo uitstekend presterende Richard van den Bos.