Suzanna Jansen (Foto: Mark Uyl).
Suzanna Jansen (Foto: Mark Uyl).

Schrijfster Suzanna Jansen luistert jubileum Genealogisch Centrum op

Algemeen

MIDDELHARNIS - Suzanna Jansen, schrijfster van ‘Het Pauperparadijs’, komt op zaterdag 22 oktober naar Goeree-Overflakkee om over haar boek te vertellen. Haar lezing is een onderdeel van het gratis toegankelijke Jubileum Event van het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee, dat dertig jaar bestaat.

Door Kees van Rixoort

Het Jubileum Event in het gebouw van de CSG Prins Maurits gaat om 10.15 uur van start. Sociëteit Rethorica treedt op tijdens de opening. Vervolgens, om 10.30 uur, spreekt Betsy Biemond-Boer over een onbekende geschiedenis van een Joodse familie. Uitgangspunt is het oorlogsdagboek van Leofried Durlacher, een familielid van de schrijver Gerhard Durlacher, zijn link met Dirksland en zijn ontsnapping uit Westerbork. Betsy Biemond is bezig met onderzoek dat moet leiden tot rechtsherstel van de Flakkeese Joden.

Om 11.45 uur is het woord aan Jan van de Tonnekreek. Hij zoomt in op het zichtbaar maken van een familiegeschiedenis in boekvorm en via een website.

Suzanna Jansen begint om 14.00 uur met haar verhaal over ‘Het Pauperparadijs’. Het boek gaat over een bedelaarskolonie, een heropvoedingsexperiment in het Drentse Veenhuizen. Bekend is dat er ook vanuit verscheidene dorpen op Goeree-Overflakkee wezen naar deze kolonie zijn vervoerd.

Taxaties

Tussen 10.00 en 14.00 uur taxeert de bekende taxateur Arie Molendijk gratis oude boeken en kaarten in de hal van de school. Dit is een buitenkans, want normaal gesproken zijn aan deze taxaties kosten verbonden.

Eveneens van 10.00 tot 14.00 uur kunnen bezoekers van het Jubileum Event familiegeschiedenissen horen aan de hand van dierbare of bijzondere voorwerpen. Deze voorwerpen zijn tentoongesteld in de hal.

Van 13.00 tot 16.00 uur is boekhandel Dekker - Van Esbroek aanwezig met boeken van Suzanna Jansen.

<kader>

Het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee is in 1992 opgericht om het genealogisch en historisch onderzoek te bevorderen. De stichting was voor die tijd een werkgroep van De Motte, de vereniging die zich destijds uitsluitend bezighield met archeologisch onderzoek.

Mijlpalen in de dertigjarige geschiedenis van het Genealogisch Centrum zijn de komst van de collectie Zaaijer, die veel gegevens over Flakkeese families bevat, het betrekken van een eigen pand – Het Feijne Kwartier in Dirksland – in 1996 en de verhuizing naar het Streekarchief Goeree-Overflakkee in 2008. De donateurs ontvangen drie- of viermaal per jaar een nieuwsbrief en hebben toegang tot alle onderdelen van de website www.genealogieflakkee.nl.

Taxateur Arie Molendijk.