Raadsvragen CDA over lange wachttijden voor sociale woning

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tim Jochems (CDA) heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W waarin zorgen worden geuit over het feit dat nergens in de regio mensen zo lang staan ingeschreven om aan een sociale woning te komen als op Goeree-Overflakkee.

Door Jaap Ruizeveld

Wat is de oorzaak van deze lange wachttijd en welke inspanningen hebben college en woningbouwvereniging ingezet om de wachttijd voor een sociale huurwoning terug te brengen, wil Jochems weten. "Deelt het college de mening van de fractie dat met name startende woningzoekenden de dupe zijn van lange wachtlijsten terwijl het juist belangrijk is dat deze doelgroep een betaalbare (huur)woning kan vinden in onze eilandgemeente. Hoeveel starters of jongeren staan er nu ingeschreven bij de woningbouwvereniging?" 

Flexwoningen

Afgelopen week is ook de CDA-fractie geïnformeerd over het plan om 110 flexwoningen te plaatsen aan de Sommelsdijkse Havendijk voor ruim 300 Oekraïense vluchtelingen. "Mochten de Oekraïense vluchtelingen vertrekken, kunnen de flexwoningen dan ingezet worden voor de starters van ons eiland?", vraagt het CDA zich bij monde van Jochems af. "En in hoeverre kan er in navolging van dit initiatief ook op korte termijn een pilot worden opgezet om flexwoningen in te zetten op initiatieven met sociale koopwoningen die blijvend voor startende woningzoekenden bestemd zijn?" 

Ten slotte wil Jochems weten of het bekend is dat in de Huisvestingswet die 13 september 2022 naar de Kamer is gegaan binnen dit voorstel door een wetswijziging ruimte wordt gegeven om meer huur- en koopwoningen toe te wijzen aan de eigen inwoners. "Als gemeente Goeree-Overflakkee moeten wij zorgen dat deze gemiddelde inschrijftijd van 9,5 jaar snel verminderd wordt. In het bijzonder voor onze eigen starters en senioren", stelt het CDA in haar schriftelijke vragen.