Vragen CDA over stijgende energiekosten bij vastgoed en maatschappelijke accommodaties

GOEREE-OVERFLAKKEE - De CDA-raadsfractie heeft aan het college schriftelijke vragen gesteld over de energiekosten gemeentelijk vastgoed en maatschappelijke accommodaties.

Door Jaap Ruizeveld

De partij wil weten of er op dit moment maatschappelijke instellingen zijn die te maken krijgen met forse verhogingen van de energieprijzen door aflopende energiecontracten. Gevraagd wordt ook of er verenigingen zijn die door de stijgende energieprijzen in de problemen komen, of de contributie dusdanig moeten verhogen dat dit ten koste zal gaan van het aantal leden. En vindt het college dat de gemeente zich voldoende inzet om sport en cultuur toegankelijk te houden voor alle inwoners? Wat zijn de te verwachten financiële en maatschappelijke consequenties in de komende drie jaar vanwege de stijgende energieprijzen? En kan het college aangeven hoe zij de financiële en maatschappelijke impact van deze stijgende energieprijzen zal proberen te verkleinen?

Forse extra kosten

In de toelichting stelt het CDA dat veel maatschappelijke instellingen in het land al geconfronteerd worden met financiële uitdagingen door de stijgende energieprijzen. Vooral bij oudere zwembaden en sportaccommodaties lopen de kosten op bij nieuw af te sluiten contracten. Daarnaast zullen er ook verenigingen zijn die door de stijgende prijzen in de energiemarkt tegen forse huurverhogingen oplopen. Wanneer verenigingen zelf een gebouw, of accommodatie in beheer hebben zullen ze bij een aflopend energiecontract ook met stevige prijsstijgingen geconfronteerd worden. Het CDA hoort graag van het college of er al is nagedacht over een strategie om de maatschappelijke impact van genoemde problematiek te verkleinen.