'Met dank aan de wind'

Vervolg van de voorpagina

Ook de verdwenen exemplaren; een foto van De Dankbaarheid, de gesloopte molen van Middelharnis, siert zelfs het omslag van het boek. De lezer krijgt niet alleen alles te lezen over de geschiedenis, maar ook over de techniek. En dat allemaal rijk geïllustreerd met foto's en tekeningen. Het 180 pagina's dikke gebonden boek is interessant voor deskundigen én leken.

De Commissaris van de Koning kreeg naast het eerste exemplaar van 'Met dank aan de wind' ook de zilveren speld van de molenstichting uitgereikt. Dat gold ook voor de molenaars Koos Pollemans en Marinus van Weenen. De eerste is al 21 jaar molenaar van molen Windlust in Achthuizen (100.000 omwentelingen per jaar), de tweede draait al 20 jaar op De Korenbloem te Sommelsdijk, de oudste molen van Goeree-Overflakkee (170.000 omwentelingen per jaar, maar wel met twee molenaars, de andere is Wim van Ommeren). Tot slot waren er zilveren spelden voor Wim Bosdijk, die sinds 1997 bestuurslid is en zich vooral bezighoudt met de pr, en scheidend voorzitter Leen Vroegindeweij, die 12,5 jaar bestuurslid was en de voorzittershamer overnam van de Dirkslandse burgemeester Boonstra.

De nieuwe beoogd voorzitter is Corstiaan Kleijwegt, die in september zijn taak als waarnemend burgemeester neerlegt en dan de handen vrij heeft voor dit soort functies én, zoals hij zelf aankondigde, een cursus tot molenaar. "Lijkt me fantastisch, dan kan ik zomer en winter zeilen", aldus Kleijwegt. "Dank, dank, dank", zei hij in de richting van de jarige molenstichting, "ga er alsjeblieft mee door." Daar kan hij dus vanaf september zelf mede vorm en inhoud aan geven, samen met zijn medebestuurders Wim Bosdijk, Dick van Puffelen, Bert Tuk en Toon Lambregts, technisch adviseur Wim de Vries en administrateur René de Vos.

Verzet tegen molens
De Commissaris van de Koning kwam in zijn toespraak al even voor de dag met de moderne molens. "Ik geef toe, ze zijn niet allemaal even mooi. Maar hoe zou het een paar honderd jaar geleden zijn geweest, toen de molens die we nu beschermen werden gebouwd? Hoe was de beoordeling toen?" Professor Herman Pleij, die het slot van de geslaagde jubileumavond voor zijn rekening nam, had het antwoord: "In de zeventiende eeuw was er ook agressie. Ook toen was er veel verzet tegen molens. Men vond ze lelijk, ze verstoorden het landschap. En ze waren gevaarlijk, want ze verstoorden ook het vrije schootsveld. Molens stonden in de weg."