Column: Een stukje historie

Ik ben tv aan het kijken. Plotseling wordt het programma onderbroken door een extra uitzending van het journaal; de koningin van Engeland is overleden. Gedurende de dag verschijnen allerlei mooie en historische beelden van haar indrukwekkende zitting op de troon. Wat een bijzondere en statige vrouw met een roerig leven. Nog maar net 25 jaar en van regeren nog weinig weet, maar aangepakt met twee handen en een kroon. Prachtig om te zien. 

Al van kleins af aan ben ik erg nieuwsgierig naar de geschiedenis. Wanneer wij op vakantie gingen, maakten mijn ouders me erg blij met een bezichtiging van een kerk of kasteel in plaats van een pretpark. Natuurlijk genoot ik daar ook van als kind, maar ik had mijn voorkeur. Toen ik zelf een kind kreeg, droeg ik deze liefde over. Wanneer wij nu met het gezin een uitje maken of op vakantie gaan, trekken we er dan ook graag op uit om cultuur te snuiven. 

Ook tijdens mijn studie aan de Pabo ging mijn voorkeur uit naar de vakken die onder de noemer 'wereldoriĆ«ntatie' vallen. Hiervoor pakte ik extra uit en betrok mijn stageleerlingen hier graag bij. Aan het begin van het jaar vond ik het leuk om de lessen te openen met een slideshow, waarin een samenvatting van de komende lessen 'geschiedenis'. Voor deze slideshow verkleedde ik mezelf in verschillende outfits en maakte een foto in historisch decor. Alleen het maken van deze virtuele samenvatting zorgde voor veel lol en plezier bij mijzelf, maar de blije gezichten en prachtige uitdrukkingen op de gezichten van de leerlingen waren des te mooier. Tijdens de tienminutengesprekken, die kort na deze les volgden, werd op de vraag: 'welk vak vindt uw kind het leukste?', vaak het antwoord "geschiedenis" gegeven. Fijn om te horen dat mijn enthousiasme aanstekelijk was en is. 

Jammer genoeg wordt er op school en ook thuis steeds minder aandacht geschonken aan geschiedenis. Dit is natuurlijk volledig te wijten aan tijdsdruk. Maar vergeet af en toe niet om eens goed om u heen te kijken of een historisch boek of programma te bekijken, want het is zo mooi om u er af en toe in te verdiepen. Uiteindelijk zijn wij zelf over honderden jaren ook geschiedenis.