(Foto: Hans Adema)
(Foto: Hans Adema)

Vandaag in het Duin: de Biefstukzwam

REGIO - In haar maandelijkse rubriek 'Vandaag in het Duin' vertelt Stichting Duinbehoud wat er te zien is in de duinen. Het doel daarvan is om de bewoners van Goeree-Overflakkee hiermee te interesseren voor de prachtige natuur aan de kust. Deze maand staat de Biefstukzwam centraal.

De biefstukzwam is een opvallende en gemakkelijk herkenbare paddenstoel, vooral vindbaar in september en oktober. Hij is vrij algemeen op plaatsen waar eiken groeien in de binnenduinen van Zuid-Holland.

Uiterlijk

De biefstukzwam doet zijn naam eer aan: hij is behoorlijk groot, roodbruin en voelt vlezig aan. Als het regent kunnen er rode, een beetje bloederige druppels van de hoed afdruipen. Hij is ook eetbaar, maar smaakt niet naar biefstuk.
De biefstukzwam is het vruchtlichaam van een schimmel die het hout van de vaak nog levende eiken aantast. Het is een typische houtpaddenstoel: hij zit als een dikke, halfronde schijf, zonder steel, op eikenstammen. Hij groeit bijna altijd onder aan de boomstam, vaak op de voet van de boom, vrijwel altijd op oude eiken en een enkele keer op een tamme kastanje. Net als de meeste houtzwammen is het een buisjeszwam. Aan de geelbruin gekleurde onderkant van de hoed zitten geen plaatjes maar fijne gaatjes waar de sporen uit komen.
De biefstukzwam is een mooie paddenstoel die in de goede tijd gemakkelijk te vinden is. Neem hem niet mee, dan kunnen anderen er ook van genieten!