Het Volkerak ter hoogte van het Fort van Ooltgensplaat. Foto: Wim van Vossen
Het Volkerak ter hoogte van het Fort van Ooltgensplaat. Foto: Wim van Vossen Foto:

Hoe ziet een zoet Volkerak-Zoommeer er in de toekomst uit?

REGIO - Het programma Zuidwestelijke Delta en Waterpoort gaan samen met de omgeving een plan ontwikkelen voor de toekomst van het Volkerak-Zoommeer. Het perspectief en daarmee uitgangspunt voor het gebied is duidelijk: een zoet watersysteem.

De zuidwestelijke delta ligt achteraan in de Nederlandse zoetwaterketen; grote open riviermondingen zoals de Nieuwe Waterweg hebben zoete 'tegendruk' nodig om ervoor te zorgen dat zout water niet vanuit zee de rivier indringt. Daar gaat flink wat zoet water naartoe. Daarnaast ligt Nederland als rivierdelta op haar beurt ook weer aan het einde van een Europese keten van zoetwaterstromen. Tel daarbij op de zoute ondergrond die je in zuidwest Nederland op veel plaatsen hebt en de klimaatverandering; dan ontstaat er op termijn een behoorlijk zoetwaterprobleem. Een probleem dat overigens met de overwegend wat drogere zomers van de afgelopen jaren nu al goed voelbaar is. 

"Dit is het moment om aan de slag te gaan met een kwaliteitsimpuls van de natuurwaarden, waterkwaliteit, toegankelijkheid, beleving en ondernemerschap" vindt het Gebiedsoverleg Zuidwestelijke Delta. Het traject start na de zomer van 2022 met twee netwerkbijeenkomsten en loopt door tot 2024. 

"Het Volkerak-Zoommeer wordt wel de toegangspoort van de Zuidwestelijke Delta genoemd, ook omdat er zoveel partijen en belangen samenkomen. Zij hebben allemaal profijt van een kwaliteitsimpuls: drie provincies, drie waterschappen, zes gemeenten en uiteenlopende belanghebbenden rondom het meer. Het doel is om samen met al die partijen aan de slag te gaan met de toekomst van het gebied."