Afbeelding

Brandweer blikt terug op duinbrand

"Ik stond er wel van te kijken dat het zó snel ging"

OUDDORP - Toen de recente natuurbrand op z’n hoogtepunt was, waren er zo’n 180 medewerkers van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) actief om de brand op de kop in de kiem te smoren. Daarom blikt Eilanden-Nieuws met Martin Lugtenburg - clustercommandant Goeree-Overflakkee - en Arco Kooijman, beleidsmedewerker Operationele Voorbereiding VRR, terug de brand. "Als het al zo lang droog is, is de drempel om groot op te schalen erg laag."

Door Erwin Guijt

Tijdens de brand moest er verschillende keren worden overgestapt op een andere tactiek. "Als eerste probeer je de brand gelijk in de kiem te smoren. Als je het namelijk snel uit kan krijgen, voorkom je een boel ellende. In het verleden is dat regelmatig gelukt." Maar al snel bleek dat het deze keer niet ging lukken. Vervolgens verschoof de focus van offensief (het zo snel mogelijk uitkrijgen van de brand) naar defensief: het vuur houden waar het is en verdere uitbreiding te voorkomen. De Punt, de weg tussen de bunkerroute en vakantiepark, leek daarvoor een geschikte verdedigingslinie. "Ernaast ligt een fietspad, dus dan spreek je over een barrière van zo’n zestig meter."

Eigenlijk tegen de verwachting in lukte het de brandweer echter niet om te voorkomen dat het vuur de weg zou overslaan. "Het was zo’n vonkenregen, het sloeg er gewoon overheen. Ik stond er wel van te kijken dat het zó snel ging."

Tegelijkertijd met de duinbrand bij Ouddorp waren er nog twee andere branden in de regio, te weten in Schiedam en Vlaardingen. "Dat vraagt veel coördinatie, zeker omdat je ook rekening moet houden met je dekkingsgraad. Op een gegeven moment was zo’n 65 procent van alle beschikbare inzet in de regio actief. Dat komt zelden voor."

Lees het volledige interview later deze week op Extra en komende vrijdag in de krant.