(Foto: archief Eilanden-Nieuws)
(Foto: archief Eilanden-Nieuws)

Ingezonden: Terug naar Sommelsdijk

Ingezonden

De gemeente Goeree-Overflakkee, het college, heeft bekend gemaakt dat de weekmarkt van Sommelsdijk daar definitief niet meer terug keert. Wat vindt de gemeenteraad daar van? Het college heeft in het begin van corona verschillende keren in de pers uitdrukkelijk gesteld dat de verhuizing naar Middelharnis maar tijdelijk was, zij is later van mening veranderd.

Op 1 november 2021 heeft de gemeente in de Staver beloofd dat er een onafhankelijk onderzoek zou komen naar de geschiktheid van de Voorstraat van Sommelsdijk en omgeving om hier veilig een markt te kunnen voortzetten. Maar de gemeente heeft zelf diverse locaties onderzocht, en het onderzoek van Necker & Naem ging over de gevolgde procedure, niet over de vraag of de markt wel uit Sommelsdijk weg moest.

Als redenen voor een definitieve verplaatsing voert het college nu aan dat er in het algemeen belang is gekeken naar de beste en meest veilige plaats voor een markt. Maar dat was niet aan de orde. Bovendien, het beste voor wie? Er had moeten worden onderzocht of de historische markt na ruim vijf eeuwen nu uit Sommelsdijk weg moest. 

De argumenten van het college om de markt van Sommelsdijk naar Middelharnis te verplaatsen zijn:

a. Veiligheid en bereikbaarheid:
De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vond dat de markt (na corona) wel terug kon naar Sommelsdijk als de Oranjestraat, de Sint Joris Doelstraat en het Marktveld zouden worden vrijgehouden voor de bereikbaarheid, en als de paar frituurinstallaties die nog op gas waren gestookt op voldoende afstand van de woningen zouden staan.

Het college vertaalt dit tot haar mening dat terugkeer niet mogelijk is, en baseert haar besluit op een kaart, ook gepresenteerd aan de commissie bezwaarschriften, waarin op het Marktveld géén plaats is voor kramen, alsof het Marktveld niet drie keer zo breed is als de Oranjestraat en mèt kramen wel een veilige doorgang kan bieden, en waarin zij ervan uitgaat dat alle kramen een gasgestookte frituurinstallatie hebben. Dan zouden er inderdaad op de Voorstraat haast geen kramen kunnen staan. Ooit gehoord van gefrituurde lederwaren, of van het verminderen van de afhankelijkheid van gas?
Dus de mening van het college is gebaseerd op volstrekt onjuiste informatie, in normaal Nederlands leugens, om de markt in Sommelsdijk als onmogelijk voor te stellen. Kennelijk mag je de bevolking voorliegen als de gevolgde procedure juridisch maar wel volgens de regels is. Fijne overheid!

b. Economisch belang:
Het aangevoerde economische voordeel van een toegenomen verkoop geldt maar voor een bepaalde groep, het college kiest hier partij. De Flakkeeënaars zijn niet méér spullen en eten gaan kopen omdat de markt was verplaatst, dus anderen verkochten minder: een waterbed-effect.

c. Cultuurhistorisch belang:
En de cultuurhistorische waarden dan? Volgens de commissie bezwaarschriften is de markt van Sommelsdijk géén cultuurhistorisch erfgoed omdat het niet als zodanig is aangewezen volgens de gemeentelijke erfgoedverordening. Leuk vooruitzicht voor alle andere cultuurhistorische waarden die ook niet als zodanig zijn aangewezen, zoals bijvoorbeeld karakteristieke panden, dijken, Rethorica, kruukplaetjes, en ook het Streekmuseum? (op de website van de gemeente is hier geen informatie over te vinden).

Conclusie:
Aan de bereikbaarheidseisen en veiligheidseisen kan in Sommelsdijk worden voldaan en bij het economisch belang moet de gemeente géén partij kiezen. Er blijft dus alleen het cultuurhistorische belang. Als het college inderdaad naar het algemeen belang kijkt dan is de juiste keuze daarom: terug naar Sommelsdijk. Gemeenteraad, doe er wat aan! En zeker als het nog warmer wordt is het beter winkelen onder de hoge bomen van de Voorstraat dan op een kaal parkeerterrein.

Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht