Afbeelding

Zomerorgelconcert met Gerard de Wit en zijn echtgenote

Cultuur

OUDDORP - Donderdag 25 augustus om 20.00 uur wordt op het Van Vulpen orgel in de Hervormde Dorpskerk van Ouddorp het laatste orgelconcert van dit seizoen gegeven door Gerard de Wit uit Zwijndrecht. Hij hoopt samen met zijn echtgenote, Johanneke, die de blokfuit zal spelen, een gevarieerd programma van klassieke werken van onder andere Buxtehude, Corelli en Bach ten gehore te brengen.

De organist, klavecinist en dirigent Gerard de Wit is in 1985 te Dordrecht geboren. Hij studeerde koordirectie en zang aan de Hogeschool IDE te Gorinchem. Het hoofdvak Orgel Bachelor heeft hij gestudeerd bij Bas de Vroome en zijn Master bij Ton Koopman. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag heeft hij het hoofdvak Klavecimbel gestudeerd bij de docenten Tini Mathot en Ton Koopman. De Bachelor- en Masterstudies zijn cum laude afgesloten.

Kamerkoor
Nog voor de afronding van zijn conservatoriumstudies heeft De Wit in 2014 een kamerkoor opgericht, dat thans bekend is onder de naam Dutch Baroque Vocal Consort, met in het bijzonder aandacht voor het repertoire uit de 17e en 18e eeuw. Het koor is een onderdeel van de Stichting Dutch Baroque, een stichting die zich bezig houdt met wetenschappelijk onderzoek en het uitvoeren van bekende en onbekende werken uit de oude muziek met name uit de periode van de barok.
Tijdens zijn studies heeft De Wit onderzoek gedaan naar ‘De instrumentale muziek en het leven van J. P. Sweelinck’ en naar de incomplete Cantate BWV 188 van J.S. Bach. Uit deze cantate heeft hij de Sinfonia naar aanleiding van het complete klavecimbelconcert BWV 1052 gereconstrueerd. Hij heeft Basso Continuo gestudeerd en ook Historische Documentatie en Capita Selecta, uitgaande van de Universiteit van Leiden gevolgd. Gerard geeft concerten in binnen- en buitenland. Hij heeft diverse eerste en tweede (publieks)prijzen gewonnen.

Platenlabel
Gerard de Wit publiceert regelmatig. Diverse orgel- en koorcomposities staan op zijn naam en zijn uitgegeven bij uitgeverij Den Hertog te Houten. Als kerkorganist is Gerard verbonden aan de Hervormde gemeente te Zwijndrecht, wijk Oude Kerk. Naast zijn orgel- en klavecimbellesprakrijk heeft Gerard ook het zij-instroom PABO traject gevolgd. Als zodanig is hij als leerkracht van groep 8 verbonden aan de basisschool ‘School met de Bijbel’ te Bleskensgraaf. In 2015 heeft hij het platenlabel Dutch Baroque Records opgericht. Gerards uiteenlopende muzikale activiteiten als solist, begeleider, continuospeler, dirigent en componist zijn op diverse cd’s vastgelegd. Zie ook: www.gerarddewit.nl, www.dutchbaroque.nl en www.dutchbaroquerecords.nl.

Johanneke de Wit heeft blokfluit gestudeerd bij o.a. Pauline Schenkelaars, Isabel Lehmann, Marjan Banis en Reine-Marie Verhagen. Naast het musiceren en lesgeven heeft zij aan de PABO te Gouda gestudeerd. Tijdens haar studie heeft ze onderzoek naar ‘De reputatie van de blokfluit binnen de huidige muziekcultuur’ gedaan. Johanneke geeft blokfluitles aan zowel beginners als gevorderden van alle leeftijden. In het dagelijks leven is zij werkzaam als leerkracht en intern begeleider.

Matinee-orgelconcert van ds. F.E. Schneider 
Op zaterdag 27 augustus om 11.00 uur wordt er een matinee-orgelconcert op het Van Vulpen orgel in de Dorpskerk te Ouddorp gegeven. Voor dit orgelconcert is ds. F.E. Schneider uit Breukelen uitgenodigd. Hij hoopt een muzikaal uurtje met werken van onder andere J.S. Bach, G. Bélier, J. Speth, J.G. Rheinberger en anderen uit te voeren.

Donderdag 1 september wordt er om 19.30 uur de laatste GZB zangavond van het seizoen gehouden. Het orgel en de piano worden bespeeld door Jan Bezuijen en medewerking wordt verleend door Marlies Schollaart, blokfluit en Nadine de Bruin, viool.
Op zaterdag 3 september wordt het Ensemble Musica Sororum onder leiding van organist en dirigent Jan Teeuw verwacht. Zij treden op in de kerk van 10.00 uur tot 12.00 uur. Op zaterdag kan ook in de kerk een bezoek gebracht worden aan de tentoonstelling van schilderwerken met als thema ‘Door Geloof Alleen’. Een expositie uitgaande van de Stichting ‘uit Uw hand’ met werken van ds. Sj. Maliepaard uit Barneveld.